Поставеният под номер 4 в схемата на Откритото първенство на Великобритания по тенис Стефанос Циципас (Гърция) определи Ник Кириос като хулиган, след мача между двамата от третия кръг, завършил с успех на австралиеца с 6:7(2), 6:4, 6:3, 7:6(7). Двубоят, който продължи над три часа бе изпълнен с нерви, разговори със съдията и дискусионни ситуации, а разправиите продължиха и на пресконференцията.

Ник Кириос до такава степен успя да изнерви гръцкия си съперник, че той привидно нарочно опита да го удари с топката при свое изпълнение. 23-годишният Циципас бе освиркан от публиката в един момент от събитията, които описа като цирк от страна на Кириос.

„Да, това, което той прави е постоянен тормоз. Той тормози противниците си. Вероятно го е правил и в училище, а аз не обичам хулигани“, заяви ядосаният Стефанос Циципас.

„Не обичам хора, които тормозят другите. Той има и добри страни от характера си, но също така има много зла страна и ако тя се покаже, може да нарани хората около него“, добави гъркът.

Ник Кириос вече бе глобен с 10 хиляди долара след мача си от първия кръг за обида към фен, беше предупреден за псуване в събота, а след това призова Циципас да бъде дисквалифициран за това, че прати топката близо до главата на зрител след като загуби втория сет.

Кириос реагира със смях на репликите на Циципас за тормоз и заяви, че гръцкият тенисист има сериозни проблеми.

„Не знам какво да кажа. Не съм сигурен как съм го тормозил. Той се опитваше да ме удари с топката, той удари зрител“, коментира австралиецът.

„Не съм направил нищо неуважително срещу Стефанос. Да дойде тук и да каже, че съм го тормозил не е мъжко. Явно не сме направени от едно тесто. Аз се изправям срещу момчета, които са истински шампиони. Имам много приятели в съблекалнята, просто да знаете. Всъщност съм един от най-харесваните. Той не е. Нека просто го оставим така“, каза още Ник Кириос.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Стефанос Циципас също се извини, че е загубил контрол, но добави, че е дразнещо, че съдията не е реагирал по-драстично срещу австралиеца.

„Мисля, че би било добре всички да уточним правилата. Нещо относно говореното. Защо трябва да говориш докато играеш. Това няма смисъл. При всяка моя точка имах чувството, че нещо се случва от другата страна на мрежата“, заяви той.

„Това е начин за манипулиране на съперника и да го разконцентрираш по някакъв начин. Никой друг тенисист не го прави. Надявам се да се обединим около една по-чиста версия на нашия спорт, защото подобно поведение е неприемливо“, добави Циципас, който твърди, че не е опитал да удари австралиеца с топката.

Кириос пък отвърна, че би било по-добре Циципас да е по-притеснен за загубите си от него. Австралийският тенисист е на една победа от изравняване на най-доброто си постижение на „Уимбълдън“ – четвъртфинал от 2014 година, когато победи Рафаел Надал преди да бъде отстранен от Милош Раонич.