Ник Кирьос надви Стефанос Циципас с 6:7(2), 6:4, 6:3, 7:6(7) в най-интересния мач от деня на „Уимбълдън“. Австралиецът записа четвърти успех в петия си двубой срещу гърка като този бе и първи в турнир от „Големия шлем“. Двамата прекараха 3,17 ч. на корта.

Както се очакваше, сблъсъкът бе съпътстван от много емоции и от двамата, скандали, призиви за дисквалификация, наказателни точки, удари в тялото и липса на поздрав след двубоя.

В първия сет се игра без пробиви, но Циципас спечели тайбрека със 7:2. В следващите две части Кириос взе подаването на гръцкия тенисист по веднъж и направи обрат.

При равенство в сетовете дойде и най-дискусионният момент в двубоя. Изнервеният Циципас удари топката със сила в посока на трибуните и тя мина много близо до няколко зрители. Австралиецът поиска разговор със супервайзора, пред който настоя за дисквалифицирането на съперника си, давайки за пример и случилото се с Новак Джокович на US Open 2020.

В четвъртия сет напрежение отново взе връх. Гъркът измъкна откриващия гейм, в който отрази четири брейкбола, след което още два за 4-3. В следващите минути проблемите бяха за австралиеца. Той отрази четири възможности за пробив, сред които и сетбол при 4:5. Стигна се до нов тайбрек, в който и двамата действаха много прецизно, но в крайна сметка смелата игра на Кирьос му донесе успех при втория мачбол за 9-7. На мрежата двамата така и не се поздравиха.

„Честно казано, беше страхотна атмосфера, невероятен мач. Чувствах се като фаворит преди двубоя. Играх с него преди няколко седмици, но знаех, че ще бъде труден мач. Той е адски добър тенисист. Имах собствена тактика, той знае как да играе с мен, победи ме веднъж. Очевидно съм постигнал успех. Беше страхотен мач“, каза Кириос след победата.

„Просто съм супер щастлив, че успях. Той се разочароваше на моменти и това е разочароващ спорт, със сигурност. Изпитвам голямо уважение към него. Каквото и да се случи на корта е само на корта. Обичам го и съм близък приятел с брат му“, добави той.