Нещо, което едва ли и най-големите тенис специалисти са очаквали, стана факт: Новак Джокович отпадна от Аустрелиън Оупън още във втори кръг! Шесткратният шампион в Мелбърн преклони глава пред Денис Истомин след изключителен петсетов сблъсък - 6:7(8), 7:5, 6:2, 6:7(5), 4:6.

Така първият турнир от Големия шлем ще има нов шампион. Отпадането на Джокович пък може да даде огромен шанс на Григор Димитров, тъй като се очакваше българинът да срещне с Ноле на осминафинал при успех над Ришар Гаске в третия кръг.

Гришо премина успешно през сложното корейско предизвикателство

На "Род Лейвър Арина" Джокович не успя да показа играта и постоянството, на които сме свикнали. В същото време Истомин, който през миналия сезон изпадна от топ 100 на света, изигра може би най-добрия мач в кариерата си, не се поддаде на напрежението и по великолепен начин стигна до най-големия си успех на корта.

За Джокович това бе първи път от 2008 година насам, когато отпада толкова рано в турнир от Големия шлем. Преди 9 години Марат Сафин го спря във втория кръг на Уимбълдън. Освен това световният №2 за първи път в турнир от Големия шлем загуби от състезател извън топ 100.

"Днес изиграх наистина добър мач, съжалявам за Новак. Искам да благодаря на хората от моя екип, на майка ми. Много емоции минават през главата ми, надявам се, че ще ме разберете. Благодаря на всички, които дойдоха и ме подкрепяха", сподели след мача останалият без думи Денис Истомин.

Още първия гейм на двубоя, продължил 16 минути, загатна, че ни чака голям сблъсък. Узбекистанецът проби първи за 4:3, но Ноле направи рибрейк за 4:4. Сетът влезе в тайбрек, в който и двамата пропуснаха сетболи преди Истомин да се наложи с 10:8.

Втората част отново бе много равностойна, а при 5:4 Истомин стигна до две възможности за затваряне на сета на сервира на Джокович. Сърбинът обаче отрази опасността, след което на свой ред проби и изравни след 7:5.

В третия сет Джокович определено имаше превъзходство и след 6:2 се доближи на сет от победата.

Всички очакваха Ноле да довърши Истомин в четвъртия сет, но узбекистанецът не се отказа от битката и стигна до нов тайбрек, в който игра вдъхновено и след 7:5 вкара мача в решителен пети сет.

В него Истомин бе на гребена на вълната, заслужено стигна до пробив за 3:2 и до края не трепна, за да се поздрави с шокиращия успех.

В следващия кръг Истомин ще се изправи срещу 30-ия поставен Пабло Кареньо-Буста, а победителят от този мач ще срещне победителя от Григор Димитров-Ришар Гаске на осминафинал.