Тунизийката Онс Жабюр и французойката Каролин Гарсия са първите полуфиналистки на Откритото първенство на САЩ по тенис при дамите.

В четвъртфиналите петата в схемата Жабюр елиминира австралийката Айла Томлянович след 6:4, 7:6(4) за час и 43 минути игра.

За 28-годишната тунизийка това ще бъде втори полуфинал в турнирите от Големия шлем през сезона и първи в кариерата на твърда настилка. Тя обаче не стигна безпроблемно до успеха, тъй като във втория сет трябваше да навакса изоставане от 3:5 гейма.

В първата част на мача Жабюр бе тази, която водеше играта. Тунизийката имаше предимство във всички основни компненти на играта и записа 15 уинъра срещу само пет за Томлянович. Това и позволи да вземе първия сет след 6:4.

Жабюр започна по-добре и втория сет, в който поведе с 2:0 гейма, а след това и с 3:2 с пробив. Тук обаче Томлянович заигра по-добре и родената в Загреб тенисистка спечели три последователни гейма, за поведе с 5:3.

Томлянович обаче така и не си даде възможност за спечелване на сета, тъй като допусна пробив нула още в следващия гейм. Сетът се насочи към тайбрек, в който Жабюр направи минипробив за 5:3 точки и това и бе достатъчно, за да го спечели със 7:4.

По пътя си към финала в Ню Йорк Жабюр ще срещне Каролин Гарсия. Французойката, която преживява истински ренесанс през втората половина на сезона, се наложи с 6:3, 6:4 над американката Коко Гоф за час и 39 минути игра.

Гарсия започна мача по отличен начин и поведе с 4:0 гейма, което предреши първия сет. Във втория Гарсия реализира пробив още в първия гейм и с много прецизна игра успя да го задържи до самия край на мача.

Резултати от четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис при жените: