Сърбинът Новак Джокович спечели титлата на тенис турнира „Уимбълдън“ след победа над Роджър Федерер с 3:2 сета /6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4/. Двамата големи тенисисти превърнаха финала в Лондон в истински спектакъл. Швейцарецът преследваше своята 18-а титла от големия шлем, но не успя, а за Новак това е втора титла от „Уимбълдън“, и общо 7-а от Големия шлем. Джокович ще се върне на върха в световната ранглиста, след като триумфира с трофея в Лондон. На полуфиналите сръбската тенис звезда победи българската първа ракета Григор Димитров.

Сърбинът можеше да затвори мача още в четвъртия сет, когато имаше чудесна преднина от 5:2 гейма. При 5:3 той сервира за мача, а при 5:4 и сервис на Федерер пропусна мачбол. В крайна сметка 32-годишният Федерер стигна до изключителен обрат в сета и прати мача в пета решителна част.

Първият сет бе за Федерер. Джокович поведе с 6:5, но швейцарецът изравни и в тайбрека се наложи с 9:7 точки. Новак Джокович изравни за 1:1 сета след по-силен втори сет, който спечели с 6:4. Сърбинът успя да пробие Родъжр още в третия гейм на сета и това му донесе успех в тази част.  Третият сет отново бе решен с тайбрек. В него Роджър Федерер допусна непредизвикани грешки, които дадоха на Джокович два сервиса при 5:4 за затваряне на сета. С перфектен форхенд той получи сетбол и го реализира благодарение на грешка от бекхенд на швейцареца.

Новак Джокович

източник: БГНЕС

Зрителите едва ли са очаквали онова, което предстоеше. Новак Джокович тръгна уверено към титлата, поведе с 3:1, после с 5:2. Родъжр Федерер обаче още не бе казал последната си дума и намали до 5:4, като сърбинът показа неувереност, а Роджър направи пробив след страхотно разиграване.

Сервирайки за оставане в мача Федерер имаше известни проблеми с началния удар, но се справи и изравни при 5:5. Последва изнервяне на сърбина, който допусна двойна грешки и изостана с 0:30. Федерер получи три шанса за пробив и оползотвори последния, с което поведе с 6:5 гейма в този уникален сет. В последния гейм Федерер спечели ключово разиграване за 30:15, в което бе в трудна ситуация. След това намери началния си удар и затвори четвъртия сет в своя полза.

Петият решителен сет бе достоен финал за последния мач на турнира при мъжете. Двамата стигнаха до 4:4, а в следващия гейм при 15:15 Федерер сбърка смаш на мрежата и така пропусна чудесна възможност. А повече шансове не получи от добре сервиралия Джокович, който взе гейма. Виждайки се отново близо до титлата Новак Джокович поведе 30:0. След това сърбина пропусна от добра позиция форхенд. Малко след това Федерер сбърка от форхенд и изостана 15:40. Джокович реализира първия си шанс и така спечели нова титла от „Уимбълдън“.