Един от фаворитите за титлата от Аустрелиън Оупън Марин Чилич имаше много главоболия, но успя да се справи с препятствието си във втори кръг. Той изхвърли непоставения американец Макензи МакДоналд, за да намери място сред 32-мата най-добри в Мелбърн. 

Това стана след тежка битка, продължила над три часа и половина, в която все пак крайният успех беше за хърватина след 7:5, 6:7, 6:4, 6:4. Въпреки че съперникът му е едва 81-и в света, той показа страхотни качества и даде заявка за бъдещи успехи тук. 

Интересното е, че МакДоналд игра миналата година на Аустрелиън Оупън срещу друг от тогавашните фаворити - българинът Григор Димитров, като изпоти и него, но преклони глава след поражение в пет сета, но отново си заслужи похвали за представянето. 

В този мач всичко започна с надмощие на Чилич, който стигна до ранен пробив в първия сет, но той автоматично беше върнат. Хърватинът можеше да реализира решаващ пробив в десетия гейм, но американецът спаси подаването си. Той обаче даде на седмия в света нова възможност за брейк в последния гейм преди тайбрека, която този път беше реализирана - 7:5 за Чилич и 1:0 сета. 

Във втория сет МакДоналд показа отново огромна борбеност, като спаси дори сетбол за 0:2, а освен това отрази общо четири брейкбола в течение на частта, за да доведе нещата до тайбрек. В него драмата беше пълна, защото Чилич поведе с 6:3 и имаше три сетбола, които обаче с лека ръка пропиля. 

Впоследствие той профука още два сетбола, а при втория си такъв младият американец се възползва от възможността и го реализира за драматичната победа с 11:9 в дългия гейм и извоюва изравняването на сетовете за 1:1. 

Третата част се превърна в нещо нетипично за мачовете на хърватина - тя беше триумф на пробивите. От десетте гейма в нея, половината бяха в полза на посрещащия, което в мач с толкова разчитащи на сервиса си тенисисти е доста неочаквано. 

Между шестия и деветия гейм всичко отиде на сметката на посрещащия играч, но в крайна сметка всичко беше решено при подаването на Чилич в десетия гейм, което той взе без проблеми - единственото си такова в сета - и поведе с 2:0 след 6:4. 

Четвъртата част вече премина без нито една възможност за пробив почти до самия си край. Чак в 9-ия гейм хърватинът получи две възможности за брейк, реализира още първата от тях, после на свой сервис затвори гейма и мача и се поздрави с крайния успех.