Сезонът на Григор Димитров приключи след загуба от Марин Чилич с 6:7(5), 4:6 в мач от третия кръг на Мастърса в Париж. 

След добрия двубой срещу Роберто Баутиста Агут в първия си мач във френската столица, и срещу Чилич Григор определено показа по-добро ниво спрямо разочароващите му изяви в последните седмици и месеци, но това не бе достатъчно, за да победи световния №7, който продължава към четвъртфиналите.

Единствената победа за Григор в четири мача с Чилич бе дошла именно в Париж преди 3 години, но сега победителят отново бе шампионът от US Open 2014. Григор пък за шеста поредна година губи в третия кръг на последния за годината Мастърс турнир.

Въпреки подобрената игра, непредизвиканите грешки на Григор бяха в повече, а опитният Чилич се възползва от своите шансове. След разменени ранни пробиви Григор в два последователни сервис геймове отрази общо пет сетбола. Стигна се до тайбрек, в който българинът водеше с 5:3, но допусна да го загуби.

Това му повлия и набързо Димитров позволи да бъде пробит в самото начало на втората част. А този брейк се оказа и решителен, защото до края на мача Чилич печелеше комфортно подаванията си и така закономерно стигна до победата.

Така хърватинът очаква на четвъртфинал победителя от мача между Новак Джокович и Жоао Соуса.

Марин Чилич

източник: Gulliver/GettyImages

Григор пък официално сложи край на сезона си и ще се отправи към кратка почивка преди да започне подготовка за новия сезон.

Кампанията за българина определено бе разочароваща спрямо високото ниво през 2017-а. Единственият финал през 2018-а дойде в Ротердам и бе загубен от Роджър Федерер. Другите добри постижения бяха полуфинали на Мастърса в Монте Карло и в Бризбейн, както и четвъртфинали на Аустрелиън Оупън, в Барселона и на Роджърс Къп в Торонто.

За съжаление Григор няма да има възможност да защитава титлата си от Финалите на АТР в Лондон и така ще загуби 1500 точки от своя актив, което ще доведе и до голям спад в световната ранглиста. Все пак той ще завърши в топ 20 и от тази позиция ще стартира с нови надежди 2019-а.

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

Ето и как се разви двубоят:

Втори сет 4:6

4:6 Гейм, сет и мач за Чилич! Двойна грешка за 15:30 даде известни надежди, но след ас хърватинът стигна до нов мачбол. Той бе реализиран след сгрешен форхенд от бекхенд ъгъла на Григор.

4:5 Григор спасява два мачбола на свой сервис. Със супер рефлекс отправи печеливш удар след ретур, но минаващ доведе до равенство, а бекхенд в мрежата и до първи мачбол на съперника. И той, и следващият бяха отразени с помощ на хубав сервис, а геймът завърши с брилянтна къса на мрежата.

3:5 Нищо подобно обаче в този гейм, който е спечелен на 0 от Чилич.

3:4 Григор успява комфортно да си вземе подаването, но трябва да помисли за връщане на пробива.

2:4 Григор имаше хубав шанс да атакува от бекхенд при 15:15, но топката не пожела да премине над линията, а след това Чилич набързо си взе подаването.

2:3 Гейм, в който Григор отрази три шанса за двоен пробив. И в трите случая обаче Димитров се справи и оцелява в мача.

1:3 Гейм на 0 и за Чилич

1:2 Първи гейм на 0 за Димитров в целия двубой, с който слага край на серията на съперника.

0:2 Григор имаше хубав шанс да върне пробива след 0:30. Ключово бе разиграването при 15:30, което продължи 19 удара и в което мрежата на два пъти спаси Чилич. След това хърватинът действа добре и затвърждава брейка.

0:1 Пробив! Негативният край на първия сет явно оказа влияние на Григор, който направи няколко грешки и набързо вече изостава с пробив във втората част.

Първи сет 6:7(5)

6:7(5) Сет за Чилич! Григор бе спечелил единствените два тайбрека помежду им до момента, но за съжаление този път Чилич триумфира. Дългият гейм бе доста нервен и изпълнен с грешки на двамата.

Четири последователни минипробива доведоха до смяна на полетата при 3:3. Следващият пък бе в полза на Григор за 5:3 след форхенд с рамката на съперника. За съжаление обаче българинът си изпусна и двете подавания след агресивна игра на Чилич, който от общо шестия си сетбол, този път на свой сервис, успя да сложи край на сета, продължил час и 7 минути игра.

6:6 Григор отразява още три сетбола и праща сета в тайбрек! След пресилен форхенд отново се стигна до 15:40. Общо третият сетбол бе отразен с ас, след това Чилич влезе в разиграване, но сбърка форхенда си. Все пак №7 в света стигна до още един сетбол, но и тук помогна хубаво насочения към тялото на съперника сервис. След още две точки за Григор тайбрекът вече е факт.

5:6 Набързо Чилич си осигурява минимум тайбрек след гейм на 0.

5:5 Гейм за Григор след два отразени сетбола! По една грешка от бекхенд и от форхенд доведоха до 0:30, а ас след това бе последван от двойна грешка за 15:40. При последвалото разиграване българинът отправи изключителен форхенд от движение по диагонал, който хвана съперника неподготвен. След това сервисът доведе до спасяването на втория сетбол. Нов ас донесе геймбол, реализиран след хубав слайс бекхенд в ъгъла.

4:5 Първият сервис на Чилич работи перфектно в деветия гейм и без да даде шанс на Григор си осигурява гейма. 

4:4 Григор се измъкна от трудна ситуация. От 0:30 Димитров игра много внимателно и отново изравнява резултата.

3:4 Двамата си размениха сравнителни бързи геймове на 30.

2:3 Първи лесен гейм и за Чилич, в който обаче най-доброто изпълнение бе атрактивен бекхенд уинър по правата на Григор.

2:2 Първият по-лесен гейм за сервиращия идва за Григор. От 0:15 той направи няколко качествени отигравания, първият сервис вървеше и така изравнява резултата.

1:2 Рибрейк! Григор връща моментално пробива след качествена и търпелива игра. Тя му донесе аванс от 15:40, при който обаче на два пъти сбърка бекхенд по правата. Чилич имаше и геймбол, но Димитров отказа да се предаде. Накрая и съперникът помогна като направи двойна грешка, а три третия брейкбол сбърка бекхенд.

0:2 Пробив! Още един равностоен гейм и за съжаление Чилич използва шанса си, за да пробие пръв. След две грешки на Григор и страхотен ретур уинър хърватинът набързо стигна до три брейкбола. Те бяха отразени след два качествени сервиса и едно по-дълго разиграване, завършило с форхенд уинър по правата. Хърватинът все пак стигна до четвърти шанс, а при него слайс бекхенд в мрежата на българина сложи край на гейма.

0:1 Още в първия сервис гейм на съперника Григор имаше два шанса за пробив, но пък не получи никаква възможност да влезе в разиграване в тези важни моменти. От 30:0 Чилич направи три грешки, които доведоха до първия шанс, отразен с ас. Димитров се пребори за втори след хубава атака от форхенд от трудна позиция, но и той бе отразен с мощен сервис по правата. Още един ас пък сложи край на гейма.