Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна злощастно от четвъртфиналите на US Open след мъжка битка с представителя на домакините Франсис Тиафо. Първата ни ракета бе принуден да прекрати участието си в оспорвания сблъсък, след като получи контузия в третия сет.

Въпреки положените медицински грижи от физиотерапевта на корта Димитров положи усилия, но прекрати участието си в четвъртия сет при резултат 4:1 в полза на американеца. 

В крайна сметка Димитров отстъпи на Франсис Тиафо с 3:5, 7:6(5), 3:6, 1:4, а в следващата фаза на полуфиналите американецът ще срещне своя сънародник Тейлър Фриц  който по-рано тази нощ отстрани германеца Александър Зверев след 7:6, 3:6, 6:4, 7:6(3).

Gulliver/GettyImages
57 снимки

Първи сет

Мачът започна с равностоен гейм, в който българският тенисист успя да спечели подаването си и да поведе в резултата. Във втория американецът показа характер и попречи на Димитров да осъществи ранен пробив и да поведе с 2:0, въпреки че Гришо водеше с 40:15.

Третият гейм предложи доста оспорвани моменти и нещата вървяха точка за точка. След няколко отлични разигравания се стигна до 40:40, но в два случая редният тенисист не успяваше да затвори частта в своя полза. Това обаче се случи от третия път и Григор отново взе преднина в геймовете за 2:1.

Четвъртият гейм започна много добре за българина, който спечели първите две точки при сервиране от страна на Тиафо. Последваха два поредни уинъра от страна на американеца и удар на българина в мрежата, а след това американецът спечели подаването си.

В следващия гейм, в който Димитров подаваше, българинът показа доста колебания и се стигна до :15:40. Гришо спаси първите две възможности за пробив, но се пречупи при тетата възможност за американеца.

Последва затвърждаване на пробива от страна на Франсис Тиафо. Макар и трудно, родният тенисист успя да спечели своето подаване и да остане в мача.

В деветия геймс е стигна до три поредни сетбола в полза на американеца, които обаче Григор успя да отрази. След двойна грешка на българина обаче, Тиафо затвори сета в своя полза.

Втори сет

Тиафо продължи да играе с настроение и във втория сет. Американецът спечели без никакви колебания първия гейм, но това стои и българинът във втората част, за да изравни геймовете за 1:1.

Тиафо отново нямаше проблеми при подаването си в третия гейм, а в следващия успя да осъществи пробив след две двойни грешки от страна на родния състезател.

Григор Димитров достигна до първата си точка за пробив в седмия гейм. Тиафо се справи на два пъти и успя да остане в играта. При третата възможност обаче, първата ни ракета съумя да върне пробива и да намали изоставането си. 

Последваха два много оспорвани гейма, при които се стигна до 40:40, но българинът показа характер и успя да ги спечели.

Постепенно Григор Димитров започна да намира своя ритъм и да затруднява все повече своя противник. След няколко драматични разигравания българинът успя да доведе втория сет до тайбрек.

След четири поредни точки от страна на Димитров в него се стигна до три поредни сетбола, като след две двойни грешки хасковлията не успя да реализира първите два. Съдбата обаче се усмихна на първата ни ракета, който успя да затвори гейма след двойна грешка на своя противник.

Трети сет

Третият сет започна солидно за Григор. След два поредни силни сервиса и удар на Тиафо в мрежата, българинът поведе с 30:0. Последва дълго разиграване, което отново бе в полза на Димитров, който спечели подаването си на 0. 

Вторият гейм бе повторение на първия, но в полза на Тиафо. Американецът също нямаше никакви проблеми при подаването си изравни лесно – 1:1. В следващата част българинът поведе с 40:0, но удар в мрежата върна надеждите на американеца. Последва много добро разиграване и удар в аут от страна на Тиафо.

Двамата тенисисти продължиха да действат убедително при своите сервис геймове. След двойна грешка на Димитров в петия гейм се стигна до първо равенство 30:30.

При следващото разиграване късметът бе на страната на Тиафо, който стигна до точка за пробив, след като Григор прати топката в лентата на мрежата и се върна в неговото поле. Димитров обаче реагира отлично и доведе нещата до дюс. Това беше десети печеливш форхенд за българина от началото на мача.

Тиафо отново взе предимство в гейма, след нов удар на Гришо в мрежата. След втория си шанс за пробив, американецът успя и поведе с 3:2.

Франсис Тиафо трудно затвърди пробива си, но все пак успя, след като при 40:40 Димитров прати два удара в мрежата. Въпреки колебанията в началото на гейма, Димитров успя да спечели подаването си и да намали преднината на американеца.

При 3:5 в сета, Григор Димитров показа сериозни колебания при сервиса си. При 30:40 Тиафо стигна до сетбол, който реализира след двойна грешка на българина. 

Веднага след третия сет Григор Димитров показа с жестове, че има нужда от лекарска помощ. По време на паузата между третата и четвъртата част, българинът се прибра в съблекалнята, за да му бъде направена необходимата терапия. 

Четвърти сет

Четвъртият сет започна с ас на Тиафо, а Григор продължи да показва, че не се чувства комфортно заради здравословен проблем. Американецът спечели подаването си на 0. 

Във втория гейм Тиафо стигна до точка за пробив, която американецът реализира след удар на Григор в аут. Неразположението на българина продължи и в следващия гейм. Димитров трудно се предвижваше по корта, но въпреки това стисна зъби и продължи да играе. Тиафо успя да спечели подаването си на 0 и да затвърди пробива.

Макар и трудно първата ни ракета успя да вземе подаването си и да намали пасива си срещу американеца.

Последва нов лесен гейм за Франсис Тиафо, а след него Григор Димитров послуша хората от щаба си и прекрати участието си в срещата заради, контузията, която получи е третия сет.