Мнозина го определят за най-добрия тенисист на всички времена. И с основание - на 36 години и половина Роджър Федерер продължава да е толкова впечатляващ и постоянен, колкото и на млади години. И продължава да трупа велики трофеи в пребогатата си витрина. 

Маестрото спечели Аустрелиън Оупън и с това триумфира за 20-и път с отличие от Големия шлем. Така той стана първият мъж с подобно постижение. С повече трофеи на сингъл от най-престижните турнири в тениса са Маргарет Корт с 24, Серина Уилямс с 23 и Щефи Граф с 22. От тях само американката е все още действаща. 

Федерер през сълзи от щастие: Мечтата продължава!

Трофеят му в Мелбърн е шести от там, с което се изравни с Новак Джокович и Рой Емерсън по брой на титлите от този турнир. Емерсън обаче е триумфирал предимно преди Оупън ерата. Освен това, финалът на Аустрелиън Оупън беше седми за него, с което постави рекорд в тази надпревара. 

Това беше четвърта титла от Големия шлем за него, след като навърши 30-годишна възраст. По този начин се изравни на лидерската позиция с Род Лейвър за най-много такива отличия, спечелени след преминаването на 30 лета. 

Крал Роджър! Федерер взе №20 в Големия шлем

С успеха си в Мелбърн, той счупи и рекорд на Пийт Сампрас за най-много години, в които е печелил поне по една титла от Големия шлем, Мастърс 1000 или финалния турнир на АТР. На сметката на швейцареца вече са 12 такива години. 

Освен това, тази титла е под номер 96 за великия тенисист, с което се доближи още повече до единствения човек, който има над 100 в кариерата си - Джими Конърс. Големият американец е със 109, така че на Маестрото му предстои доста работа, ако иска да го задмине.