Роджър Федерер е 20-кратен шампион в турнири от Големия шлем! Най-великият в историята на играта стигна до юбилейния си трофей след изключителна петсетова тенис битка с достойния финалист Марин Чилич, завършила 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1 за малко над 3 часа игра.

Швейцарецът и хърватинът изиграха много качествен двубой, в който Чилич даде всичко от себе си, за да завоюва своята втора титла от Големия шлем. Маестрото обаче не позволи това да се случи и след блестящ пети сет стигна до своята шеста титла от Аустрелиън Оупън в седмия си финал в Мелбърн. За него това бе и безпрецедентен 30-и финал от четирите най-големи турнира в тениса, а с успеха Роджър се доближава максимално до възможността на 36-годишна възраст скоро отново да стане №1 в света. За Чилич пък наградата за отличните две седмици в Мелбърн е изкачването до №3 в света.

Затова е най-великият: Рекордите на Роджър Федерер

Федерер през сълзи от щастие: Мечтата продължава!

Първият сет на двубоя не предвещаваше за подобна драма, след като в него Федерер с лекота направи два ранни пробива и поведе след 6:2. Само че Чилич вдигна много нивото, а след тайбрек донесе и първи загубен сет за швейцареца в турнира. В третия сет един пробив бе достатъчен на Маестрото, за да се доближи на сет от победата, а пробив в началото на четвъртата част го доближи още повече. Само че хърватинът изобщо не бе казал последната си дума и след 2:3 спечели четири поредни гейма. Чилич имаше и шанс за пробив в началото на решителния сет, когато изглеждаше отлично на корта. Само че точно когато бе нужно, Федерер вдигна нивото и след 6:1 се поздрави с поредната бляскава страница в своята невероятна кариера. Така, 14 години след първия си трофей в Мелбърн, Федерер отново увеличи на четири титли преднината си пред втория в класацията по трофеи от Големия шлем Рафа Надал.

Роджър Федерер - Марин Чилич 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1

В първия сет Федерер просто унищожи своя съперник, взимайки го с 6:2 само за 26 минути игра. От самото начало Маестрото демонстрира изключителен тенис, а съперникът му стартира нервно и с много грешки. Федерер диктуваше почти всяко разиграване, а резултатът бе два бързи пробива и 4:0 за него. Хърватинът все пак успя да се запише с два спечелени сервис гейма, но фактът, че Федерер загуби едва две точки на свой начален удар в целия сет доведе до скоростния му завършек. 

Комфортен сервис гейм на Чилич за старт на втория сет подсказа, че във втората част няма да видим подобно превъзходство на швейцареца. Световният №6 стигна и до първите си два шанса за пробив при 15:40 в следващия гейм. Прекрасният сервис спаси Маестрото, който след това на свой ред пропусна възможност за брейк в маратонския трети гейм.

Чилич определено намали броя на непредизвиканите грешки и по-често успяваше да затрудни легендата. Все пак в два от следващите си три сервис гейма хърватинът отново трябваше да отразява точки за пробив. Все пак се стигна до 5:4, а сервирайки за оставане в сета, Федерер направи две двойни грешки и при 30:40 даде сетбол на съперника.  Маестрото обаче не се пропука, а след два гейма на 0 се стигна до закономерен тайбрек.

В него изглеждаше, че Федерер е поел контрола, след като изключителен бекхенд му донесе минипробив за 3:2. Само че той бе върнат моментално с ретур уинър за 3:3. В последствие още един минибрейк за хърватина му осигури още два сетбола при 6:4. Първият бе отразен със сервиса на швейцареца, но в последствие на своя начален удар Чилич се възползва от предимството и със смач уинър изравни резултата в сетовете. Третата част започна равностойно, но ФедЕкс нанесе удара си в шестия гейм, в който постигна пробив на 15 за 4:2. Той бе затвърден, а след това още първият сетбол реализиран за 6:3.

Четвъртият сет започна прекрасно за рекордьора по спечелени титли от Големия шлем при мъжете. Той постигна ранен пробив, а след това имаше шанс да направи и още един за 3:0. Все пак Чилич се задържа в резултата, а след това изненадващо на фона на развитието на двубоя, стигна и до първия си пробив, и то на 0, за 3:3. Маестрото помогна с доста грешки, но и мощният хърватин се справи отлично.

Това не притесни Федерер, който опита да постигне рибрейк, но пропусна възможност затова, а Чилич използваше прецизно чудесния си сервис.

В осмия гейм хърватинът отново разчиташе на оръжията си, а швейцарецът изглеждаше все по-уязвим, което идваше до голяма степен и от понижения му процент на вкаран първи сервис. При 15:40 Чилич имаше два шанса за пробив, които бяха отразени, но след още две равенства, той стигна до трети и този път успя да осъществи брейка. В последствие не трепна, сервирайки за сета и след гейм на 0 вкара мача в пети решителен сет.

Ситуацията изглеждаше критична за Федерер в началото на решителната част, след като Чилич продължи да играе мощно и да цели линиите, а грешка от форхенд на Роджър даде шанс за пробив. Той бе спасен с мощен и много рисков втори сервис, а след това отново началният удар помогна за отразяването и на втора възможност.

Световният №2 обаче реагира отлично и на свой ред стигна до пробив при първия си шанс затова във втория гейм. И следващият гейм бе труден за фаворита, но след равенство той стигна до 3:0 и комфортна преднина. Чилич спря серията на съперника за 1:3, но това се оказа последният гейм в мача за него.