След изключително силната си 2017 г., българската звезда на тениса приключи настоящата година по минорен начин. Той едва запази мястото си в Топ 20 и не успя да се класира за финалния АТР-турнир в Лондон, за да защитава най-големия трофей в кариерата си. 

Още от юношеските му години, когато спечели Уимбълдън и US Open в своята възрастова група, всички анализатори очакваха да повтори това и при мъжете. Но вече 11 години това не му се удава. А според водещите тенис-анализатори Кен Кулсън и Дан Куоръл, вече е настъпил последният му шанс да се докаже и да триумфира с някой от най-ценните трофеи в този спорт. 

Ето какво пише в статията за очакванията към Димитров през 2019 г.:

"Всяка година очакванията са огромни за Григор Димитров, както и за Доминик Тийм. Всеки подготвителен сезон говорим един и също: че очакваме някой от тях двамата да пробие с титла в Големия шлем. Да, Тийм има финал на Ролан Гарос, но нито той, нито българинът е успявал да вдигне трофея, каквото очакват всички от тях. 

"Димитров прелива от толкова много талант, че всеки, който го е гледал и за минутка, е убеден, че титлата от Големия шлем е само формалност за него. Особено като го видите как пласира бекхенда си с една ръка по диагонал на корта от нулев ъгъл. Но с течение на времето става все по-трудно да си представим как се слчува да спечели подобна титла."

"Миналата година българинът триумфира в Лондон за най-големия си успех до момента в кариерата и завърши трети в света и мнозина очакваха, че най-накрая е пробил сред най-големите имена. Но беше последван от ужасяваща 2018 г. Той завърши годината едва 19-и и му става все по-трудно да се затвърди сред елита."

"Подготовката през тази кратка пауза в края на годината ще е може би най-важната за Димитров. Работата му с Дани Валверду ще е ужасно важна, за да може най-после да подобри този полуфинал на турнир от Големия шлем, който е най-силното му постижение до момента", пишат двамата анализатори.