Три години след последния си мач в тура Цветана Пиронкова се завърна с убедителна победа. Бившата първа ракета на България надигра световната №120 Людмила Самсонова с 6-2 6-3 в първия кръг на US Open. Полуфиналистката от Уимбълдън 2010 показа добър тенис след дългата пауза, а във втората фаза я чака огромно изпитание – двукратната шампионка от Големия шлем и десета поставена Гарбине Мугуруса, която надигра Нао Хибино с 6-4 6-4.

При 5:2 в полза на Пиронкова, Самсонова сгреши при 30-30 и даде сетбол на българката. Не вкара първи сервис в последвалата точка, а бекхендът не предаде Пиронкова и тя спечели първи сет след завръщането – 6-2. В първата част българката вкара 61% от първите си начални удари в игра и спечели 74% от точките в тези случаи.

В осмия гейм световната №120 продължи да изпитва проблеми. Допусна двойна грешка и изостана с 0-30 в опита си да затвърди пробива, а веднага след това последва още една двойна. Пиронкова се сдоби с три поредни брейкбола и се възползва от втория – 5-3. До края българката не изпусна инициативата и затвори мача на свое подаване, за да се класира в следващата фаза.