Днес вездесъщата Цветана Пиронкова излиза в четвъртия си 1/4-финал в турнирите от Големия шлем и първи на US Open. В предишните 3 случая е преодолявала тази фаза веднъж (Уимбълдън 2010, когато достигна 1/2-финалите).

15 снимки

След повече от три години пауза заради майчинство, българката се завърна с гръм и трясък в тура, елиминирайки последователно най-добрата испанска тенисистка в лицето на Гарбинье Мугуруса, най-добрата хърватска представителка Дона Векич и тази с най-много поредни участия в турнири от Шлема Ализе Корне.

Постепенно мачовете на Цвети ставаха все по-трудни, но тя стоически издържаше. Срещу французойката на 1/8-финалите взе с отличен най-сериозния си тест до момента, губейки първия сет до момента в състезанието, но от 1993 година насам Франция е свикнала да свежда глава пред българския непримирим дух и не бе изненада, че тази, която накрая вдигна победоносно ръце, бе Пиронкова.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

Бившата първа ракета на България си е гарантирала 430 точки, с които ще се озове на около 155-ото място в ранглистата, а при успех срещу американката, ще влезе в топ 100.

Шесткратката шампионка Серина Уилямс обаче е съвсем друга категория спрямо досегашните опонентки на пловдивчанката. Въпреки че на 26 септември бившата №1 ще навърши 39 години, възрастта в случая отдавна не е атестат, тъй като носителката на 23 титли от Големия шлем продължава да играе на изключително високо ниво, заради страстта си към играта, шампионския манталитет и над 20-годишния опит, който е зад гърба ѝ. Все пак родената в Сагъно, Мичиган показва колебания и изгуби два сета до момента срещу Слоун Стивънс и Мария Сакари.

В общата статистика Серина води с 4:0 над Пиронкова, но последната им среща датира от 2015 година в Синсинати (7:5, 6:3). Цветана има два спечелени сета срещу фаворитката в Ню Йорк (5:7, 6:1, 6:1) на "Ролан Гарос през 2007-а и в Ийстборн (1:6, 6:3, 6:4) 4 години след това.

Това издание на US Open ще се запомни с факта, че 3 от 8-те състезателки на 1/4-финалите са майки: Уилямс, Пиронкова и Азаренка, което се случва за първи път в историята на Откритата ера. Тъй като две от тях ще се изправят в директен дуел тази вечер, това означава, че ще има поне една сигурна родителка на 1/2-финалите.

Схватката е първа в програмата на централния корт "Артър Аш Стейдиъм" и ще започне в 19:00 часа българско време, а ние от Gong.bg ще следим на живо всичко, което се случва гейм по гейм в сблъсъка.