Едва ли са били много хората, които са очаквали точно Бен Шелтън да достигне до полуфиналите на US Open. И макар че за американеца се сипят суперлативи и той е смятан за една от големите надежди на американския тенис, сякаш мнозина специалисти  считаха, че все още е рано за подобен пробив.

Шелтън обаче опроверга всички и вече е сред най-добрите четирима в Ню Йорк. Победата на 20-годишния тенисист срещу своя сънародник - Франсис Тиафо в четвъртфиналите, автоматично означава, че от понеделник, Тиафо ще напусне топ 10, след като не успя да защити точките си от миналата година, когато достигна до полуфиналите.

За Шелтън изглежда, че най-доброто предстои, като при обновлението на ранглистата, той ще направи своя дебют в топ 20 на световния тенис. Преди това да стане официално факт, за представителя на САЩ, предстои първи полуфинал за него в турнирите от „шлема“, където го очаква не кой да е, а Новак Джокович. Сърбинът вече елиминира Тейлър Фриц на четвъртфиналната фаза, а сега пред него се изправя още едно американско препятствие.

Бен Шелтън с нетърпение очаква двубоя срещу един от най-великите, но американецът твърдо вярва, че може да се противопостави на 23-кратния шампион от „големия шлем“ и да му даде сериозен отпор.

„Мисля, че е предимство за мен, това, че досега не сме играли един срещу друг. Смятам, че стилът ми на игра е съвсем различен и мога сериозно да затрудня Джокович. Аз съм готов за мача и прекрасно зная срещу кого се изправям и колко трудно ще бъде. Трябва да вярвам, че мога да се представя добре и да спечеля, в противен случай, няма смисъл да излизам на корта. Ще бъде едно изключително предизвикателство да играя срещу един от най-добрите, но ще се боря и ще опитам просто да играя играта си и да остана спокоен. Вярвам, че имам шансове и съм готов да дам най-доброто от себе си“, каза Шелтън.