Неделният ден бе много специален за Мохамед Сафуат. Египтянинът се превърна в едва четвъртия тенисист от своята страна, участващ в мач от основната схема на турнир от Големия шлем. И това се случи на възможно най-голямата сцена - централния корт в Париж "Филип Шатрие" и мач с поставения под №4 Григор Димитров. Затова и не бе никак изненадващо, че след двубоя Сафуат бе развълнуван от случилото се.

"Никога преди не бях виждал вътрешността на този корт, да не говорим да играя на него. В началото просто се опитвах да разбера как е кортът. Дали е бърз или бавен? Лично аз го усетих малко по-различен от външните кортове. Не знаех какво е правилното наплитане, така че опитвах да сменям ракети от време на време. Опитвах да разбера какво да правя."

Забавният начин, по който Григор разбрал за смяната на съперника

"Така че на практика мисля, че започнах да се чувствам комфортно в средата на втория сет, когато губех с 1:4. Започнах да усещам моя кордаж, промених моята ракета. Имах мека ракета. И от този момент до края всъщност беше забавно да играя. Тогава разбрах какво се случва и от какво се нуждая. И всъщност бе забавно."

Действително Григор водеше с 6:1, 4:0, когато Сафуат повиши нивото си и до края мачът бе доста равностоен. След двубоя българинът бе щастлив и дори разкри какво е казал на съперника на мрежата. "Ние сме познаваме от дълго време. Казах му, 'Хубаво е да те видя'. Хубаво е да играеш с някого, когото познаваш от толкова дълго време."

За Сафуат мачът с Димитров бе сбъдната мечта. За него това бе първи двубой от основната схема на турнир от Големия шлем и то на турнира, който е гледал винаги като дете. "Това е нещо голямо. Винаги съм мечтал да играя на централния корт с такава публика. И си мечтаех да го постигна и да играя с Надал в първи кръг."

"Много неща ми се случиха в последните месеца и това е най-голямото. Никога не съм си мислил, че ще стигна до последния кръг на квалификациите и след това ще имам шанса да участва в турнир, в основната схема, на Голям шлем срещу добър играч на "Филип Шатрие".

"Това е нещо, което съм гледал по телевизията, но никога не съм изживявал. Така че бе много приятно за мен."

Сега Сафуат е решен да направи необходимото, за да може по-често да се появява на подобна сцена. В момента той тренира в Австрия с бившия №17 Гилберт Шалер и признава, че системата в Египет не позволява изграждането на талантливите тенисисти. 

"Мисля, че в Египет не знаем как да стигнем до там или нямаме знанието. Нямаме много играчи, които са го постигали. И тези, които са, не помагат на тениса там. Липсва знанието."