Организаторите на един от големия квартет тенис турнири - Уимбълдън, взеха революционното решение да въведат тайбрек в петия сет на мачовете при мъжете. Новото правило влиза в сила от турнира в Лондон през 2019 г.

До този момент само на US Open се играеше тайбрек в петия сет докато на другите турнири от Големия шлем се играеше до два гейма разлика в решителната част.. За да не се получават многочасови двубои, които да разстройват, както физическото състояние на играчите, така и програмата на надпреварата, от Уимбълдън са решили също да въведат тайбрек., който да реши петия сет. Той обаче няма да бъде традиционно при 6:6, а при 12:12, така че тенисистите да получат достатъчно шансове да приключат двубоя преди това.

Световният рекорд за най-дълъг мач при мъжете е този между французина Никола Маю и Джон Иснър, изигран именно на "Уимбълдън" през 2010 г. Американецът надви Никола Маю след 3 дни битка с 4:6, 6:3, 7:6, 6:7 и 70:68 в последния сет. Мачът продължи 11 часа и 5 минути.

В последното издание на турнира също имаше подобен маратонски мач - петият сет между Кевин Андерсън и Джон Иснър завърши след почти седемчасова схватка на "свещенните" зелени кортове.