Парите са това, което в крайна сметка най-вероятно ще доведе до изпълнение на амбициите на легендарния "Ол Инглънд Клъб" да разшири комплекса, на който всяко лято се провежда Уимбълдън.

До този момент ръководителите на клуба нямаха тази възможност заради заетите площи около комплекса, но съседите от голф клуб "Уимбълдън" са приели офертата да получат 63,75 милиона паунда за своите ценни 73 акра земя.

След направено гласуване сред членовете на голф клуба, повече от 75%, колкото бе необходимо, дадоха съгласие да предоставят земята, за да може тенис комплексът да се увеличи. Те, разбира се, не го правят безвъзмездно, тъй като споменатата сума се разпределя помежду им.

Финалното решение ще бъде взето през декември, но на практика след гласуването то вече е ясно. "Това е техният Брекзит. Трябва да изберат - вътре или вън", коментираха от "Ол Инглънд Клуб".

Само преди 3 години офертата на тенис клуба бе 25 милиона паунда, но амбицията за увеличаване на комплекса доведе до близо тройното ѝ увеличение. Другият ключов момент бе, че според новата оферта сумата ще бъде разпределена между всички голфъри, а не само между тези, които са в клуба от над 10 години.

Така всеки един член ще прибере по 85 хиляди паунда. Иначе за влизане в голф клуба се плащат 3 хиляди паунда плюс годишна такса от 1450. Голфърите все пак си запазват малка част от територията с 9 дупки, така че могат да продължат да упражняват любимия си спорт. Освен това в близост има още доста голф клубове.

"Имаме прекрасно място, но бихме искали да го превърнем в по-голямо", сподели медийният директор на Уимбълдън Мик Дезмънд. "Мислим, че ще станем още по-голям, по-престижен турнир като вземем тази земя, но и като дадем обратно нещо на общността. Мислим, че офертата е справедлива."

Целта на най-престижната тенис надпревара в света е построяването на още кортове, което би позволило провеждането на квалификациите в комплекса. Сега пресявките се провеждат на други кортове с цел тези в "Ол Инглънд Клъб" да бъдат запазени за основната схема.