След разочароващото си представяне на Откритото първенство на САЩ, изглежда, че се задават сериозни проблеми за Новак Джокович. Сърбинът загуби в третия кръг от Алексей Попирин, но пред Олимпийския шампион може да възникне друга никак немалка неприятност.

Със загубата си от австралиеца в Ню Йорк, бившият световен номер 1 утежни още повече положението си, и към момента, изненадващо или не, Джокович остава извън финалите в Торино. В последните години всички бяха свикнали, 24-кратният шампион от „шлема“ по това време през сезона вече да си е гарантирал участие във финалите на 8-те най-добри, но на този етап ситуацията не изглежда благоприятна за „Ноле“.

Дори напротив, успехът на Тейлър Фриц срещу Александър Зверев направи задачата на Джокович за класиране в Торино още по-трудна, а по-късно днес, ако Алекс Де Минор се справи със съпротивата на Джак Дрейпър в четвъртфиналния мач, който предстои между двамата, положението за сръбския ветеран ще стане доста неприятно. Към днешна дата, Фриц и Де Минор се очертава да бъдат най-сериозните конкуренти на Новак за попадане във финалната надпревара за сезона. Американецът, който вече е на първия си полуфинал в турнир от „Големия шлем“, заема 7-мата позиция по пътя към Торино, докато Де Минор е една позиция по-надолу. 

И макар че Джокович е под номер 9 в настоящата класация, огромен проблем може да се окаже факта, че както Фриц, така и Де Минор все още са част от US Open, и трупат преднина пред своя опонент.

Яник Синер вече си осигури участие във финалите на  ATP, докато Карлос Алкарас и Александър Зверев също са почти сигурни за Торино. Разбира се, шансове за Джокович все още има, но неговата задача няма да бъде никак лесна, тъй като той трябва да защитава доста точки до края на годината, и най-вече титлата си от Мастърса в Париж през миналата година. Също така, миналогодишният шампион от Ню Йорк би трябвало да защитава и титлата си в Торино, ако успее да се класира за финалите на 8-те най-добри, но по всичко изглежда, че Новак ще трябва да се потруди доста, за да играе отново във финалите на ATP.