Скандал след скандал съпътстват тазгодишното издание на US Open. След като организаторите наказаха Ализе Корне заради преобличането на корта, сега се опитват да потулят поредната простотия. Тя е свързана с поведението на рефера на стола Мохамед Лаяни на мача между Ник Кириос и Пиер-Юг Ербер. 

В средата на втория сет арбитърът специално слезе долу на корта, приближи се до австралиеца и го надъха със специален разговор. В този момент Кириос изоставаше в резултата, играеше слабо и беше пред отпадане. Докато не дойдоха думите и съветите на Лаяни.

"Искам да ти помогна, Ник! Искам да ти помогна! Гледал съм мачовете ти и това на корта просто не си ти! Ти си страхотен за тениса, искам да ти помогна", надъхващо обяви съдията на тенисиста и в крайна сметка обратът стана факт малко след това. 

Камерите уловиха разговора между двамата, а самият Кириос призна, че е получил съвет да викне медицинско лице. Той го стори, въпреки че нямаше никакви болежки, получи няколко минути да се събере и след това обърна мача изцяло в своя полза. 

Това безскрупулно поведение на рефера му навлече гнева от абсолютно всички, свързани с тениса. Дори следващият съперник на Кириос - швейцарецът Роджър Федерер, известен с премерените си изказвания - се изказа остро срещу Лаяни и обяви, че няма абсолютно никаква работа на корта за подобно надъхване и досега не е виждал такова нещо. 

Само организаторите на Откритото първенство на САЩ застанаха зад гърба на арбитъра и излязоха със становище в негова подкрепа, в което твърдят, че той просто се е притеснил за здравословното състояние на тенисиста и му е препоръчал да види медицинско лице. И също така го "предупредил", че ще му се наложи да вземе мерки, защото виждал незаинтересованост в играта му. 

Но това замазване на скандалната случка само навлече още повече критики на организаторите, които и без това са упреквани, че се провалят тотално в решенията и санкциите си в тазгодишното издание на US Open.