Григор Димитров започна отлично участието си на Откритото първенство в Австралия. Българинът не показа никаква милост към австриеца Денис Новак и го отвя с 6:3, 6:2, 6:1 след само 1 час и 39 минути игра на централния корт "Род Лейвър Арина". Така Димитров се класира за втория кръг на Аустрелиън Оупън, където ще премери сили с друг квалификант. Съперник му е американецът Макензи МакДоналд, който се справи шведа Елиас Имер, отстрнявайки го  с 6:4, 6:3, 4:6, 6:1.

Димитров: Бях готов за битка

Моментите, които щриховаха успеха на Гришо срещу Новак

В първите няколко гейма от първия сет Григор поопипваше почвата. Въпреки това той реализира ранен пробив при 2:1. След това двамата тенисисти продължиха да си разменят геймове. В последния Григор допусна две грешки, като при 40:15 прати форхенд в мрежата. Въпреки това съумя да затвори сета при 40:30, след като привика на мрежата съперника си със скъсен бекхенд, а след това със скоростен форхенд финализира първата част.

Струва си да се види! Супер Гришо не пада, той отиграва

Дел Потро вече е сред най-добрите 10, Гришо остава 3-и

Димитров започна вторият сет подобаващо. Българинът стигна до три точки за пробив и успя да реализира такъв от втория опит. Григор не даваше никакви излишни шансове на съперника и при 3:1 отново реализира брейк. Българинът демонстрира отлична концентрация и с лека доза късмет проби съперника си за втори път в сета при. Увереността на корта донесе на Григот успеха във втората част, след като започна последния гейм с ас. След това достигна до два сетбола и въпреки че съперникът му се постара да го затрудни, силите му стигнаха едва до 40:30. 

Третият сет бе протоколен, но и в него Димитров демонстрира блясъка си. Първата ни ракета реализира четвърти пробив в мача в третия гейм. Последва ударна доза класа при подаването на българина. Почти паднал на земята той успя да отиграе топка, която все пак влезе в очертанията на корта. Новак определено не очакваше това, което се случи. Супер Гришо предизвика бурните аплодисменти на публиката, а след това необезпокоявано сложи точка на гейма. Последва нов брейк в полза на българина, а всичко приключи с нов такъв в 7-ия гейм. 

Григор записа на сметката си седем аса и направи четири двойни грешки. Той вкара 59 процента първи сервис и спечели 85 процента от точките при разиграването му.

Вижте как се разви мача сет по сет:

ТРЕТИ СЕТ

6:1 Край на мача! Димитров се класира за втория кръг на Открито първенство на Австралия! Новак рискува, за да не предаде мача без битка, но допусна трети пробив в сета.Той дръпна до 30:0, но българинът изравни. След това Димитров стигна до мачбол, но не успя да възползва от възможността си. Последва нов шанс за първата ни ракета да затвори мача и той го стори след форхенд в мрежата на Новак.

5:1 Димитров на крачка от победата. Затвърди пробива си на 15.

4:1 Нов брейк за Григор! Българинът проби изнемогващия си съперник на 0.

3:1 Страхотен Григор взе подаването си на 0. При 15:0 българинът демонстрира част от своята брилянтност. Почти паднал на земята той успя да отиграе топка, която все пак влезе в очертанията на корта. Новак определено не очакваше това, което се случи и предизвика бурните аплодисменти на публиката. След това Григор необезпокоявано сложи точка на гейма.

2:1 Пробив! Григор достигна до своя 4-и пробив в срещата. Интригата вече приключи.

1:1 Григор взе подаването си, въпреки че Новак отново опита да му създаде трудности и стигна до 40:40, но само толкова.

0:1 Димитров опита отново да пробие Новак още в първия гейм и дори стигна до брейкпоинт при 40:30. Въпреки това австриецът не подадде и взе подаването си.

ВТОРИ СЕТ (6:3, 6:2)

6:2 Увереността на корта на Григор му донесе успеха във втория сет, след като започна последния гейм с ас. След това достигна до два сетбола и въпреки че съперникът му се постара да го затрудни, силите му стигнаха едва до 40:30. 

5:2 Гришо стигна до 40:40, но Новак все пак не развя белия флаг при собственото си подаване.

5:1 Новак бе на крачка от първи брейк в мача. Димитров обаче спаси два сетбола и вече е съвсем близо до първата си победа.

4:1 Пробив! Григор не дава никакви излишни шансове на съперника. Българинът демонстрира отлична концентрация и с лека доза късмет проби съперника си за втори път в сета при първата отдала му се възможност.

3:1 Новак стигна до 30:15, като за първи път българинът изпадан в такава ситуация в мача. Въпреки това Димитров лесно изравни, с ас, а след това и взе гейма.

2:1 Първи гейм за Новак през втората част. Австриецът взе подаването си на 30.

2:0 Българинът затвърди пробива си с гейм на 0.  

1:0 Пробив! Григор започна сета подобоващо. Българинът стигна до три точки за пробив и успя да реализира такъв от втория опит.

ПЪРВИ СЕТ (6:3)

6:3 Димитров стигна до 40:0. Григор допусна две грешки, като при 40:15 прати форхенд в мрежата. Въпреки това съума да затвори сета при 40:30, след като привика на мрежата съперника си със скъсен бекхенд, а след това със скоростен форхенд финализира първата част.

5:3 Григор стигна до пет сетпойнта, но не успя да реализира нито един. В крайна сметка Новак удържа фронта. 

5:2 Българинът не дава шанс на съперника си. Гейм на 0. 

4:2 Григор опитва бързо да сложи край на интригата в мача. При 40:30 Димитров оспорва решението, но това бе първи ас в мача на сметката на Новак, с който взе подаването си. 

4:1 Първата ни ракета поддържа високо ниво и  уверено затвърди пробива си.

3:1 Пробив! Григор наказа съперника си още в 4-ия гейм. Българинът поведе с 40:15 и без колебание реализира първи брейк в срещата. 

2:1 Отново преднина за Григор, въпреки че австриецът опита да го затрудни максимално. Той стигна до 40:40, но така и не успя да си осигури точка за пробив. Българинът запаза спокойствие и взе подаването си.

1:1 Новак също не отсъпи, взимайки подаването си на 15.

1:0 Добро начало за Григор. Българинът взе подаването си на 30, въпреки двете двойни грешки.