Рафаел Надал се класира за четвъртфинал на турнира Уимбълдън, след като отстрани Иржи Весели (Чехия) с 6:3, 6:3, 6:4, като продължава да отстранява противниците си без загубен сет.

Надал отива в този етап на турнира за първи път от 2011-а година, когато стигна и финала. Испанецът беше прекалено дзобъдобър за Весели, когото проби два пъти на нула, а в крайна сметка се справи с препятствието за час и 53 минути.

Номер 2 в схемата на турнира отива в топ 8 на турнир от Големия шлем за 35-и път, което го неражде на 5-о място в тази ранглиста в Оупън-ерата, точно след Иван Лендъл (Чехословакия/САЩ).

"Беше важна победа за мене. От 2011-а година не бях достигал до четвъртфинал, затова беше важно да се случи. Щастлив съм, играя добре. Затова се наслаждавам на всеки един момент тук", заяви испанецът.

На въпрос дали е имал проблеми в третия сет, Надал отговори: "Той (Иржи Весели) започна да играе по-добре от основната линия, а и аз направих някои грешки- допуснах пробив, допуснах две грешки на форхунд. После върнах пробива и това беше ключовия момент м третия сет. При 5-4 играх с вятъра и това винаги помага. Задържах топката в корта, което реши изхода. Всеки ден е различен на Уимбълдън, направих много подзитивни четири мача. Не бях играл на трева от една година и се надявам, че така ще продължа."

"Няма значение, че са четвъртфинали, обичам да правя и други неща извън корта. Обичам сам да си пазарувам, хората ме уважават, така че мога свободно да го правя", каза още Рафаел Надал след успеха над Иржи Весели.

Американецът Джон Иснър стигна за първи път четвъртфинал в този турнир, след като отстрани гръцкият тийнейджър Стефанос Циципас с 6:4, 7:6 (8), 7:6 (4). 33-годишният Иснър ще се срещне за място на полуфинал с канадеца Милош Раонич, който елиминира Макензи Макдоналд (САЩ).

Мачът вървеше равностойно още от първия сет, но Циципас направи двойна грешка при 4:5. Въпреки тази неточност, гръцкият младок не се отказа и във втория сет, а Иснър се наложи да спасява точка за пробив в решителния гейм и да вземе частта с тайбрек. В третия сет отново американецът беше на път да изтърве контрола, но спаси точка за пробив при 4:4.

Огромният опит на Иснър му помогна пак да стигне до тайбрек и да продължи напред.

Кевин Андерсън от Южна Африка се мъчи повече от три часа и половина, за да отстрани Гаел Монфис (Франция). Андерсън се нуждаеше от три тайбрека и в крайна сметка минава напред след 7:6 (4), 7:6 (2), 5:7, 7:6 (4). /БТА