Най-добрият български тенисист Григор Димитров по крайно нелеп начин приключи участието си на Уимбълдън още в първи кръг. В мач, продължил 3 часа и 1 минута, 28-годишният хасковлия допусна първи обрат от 2:0 до 2:3 сета в цялата си кариера, отстъпвайки срещу 85-ия в света Корентен Муте (Франция) - 6:2, 6:3, 6:7 (4), 3:6, 1:6. Фактът, че срещата беше едва втората на тревна настилка в основна схема за 20-годишния му опонент при професионалистите, също прави резултатът повече от конфузен.

До този момент двамата не се бяха изправяли един срещу друг, а сега дълго ще се говори именно за този първи мач, който превърна Димитров в поредния изненадващ отпаднал в първия кръг през 2019 година. Димитров беше в идеална позиция да спечели мача в три сета, като при аванс 2:0 осъществи пробив в 11-ия гейм и трябваше да сервира за мача. Оттам нататък спиралата в представянето беше само надолу, докато Муте подобри драстично представянето си. Петият сет беше апотеозът на раздразнението и тоталното нежелание на българина да се бори за победата, която прати Муте срещу Феликс Оже-Алиасим (Канада) във втори кръг.

За втора поредна година Димитров приключва участието си на "Уимбълдън" още в първия кръг. През миналия сезон това не беше чак толкова нелогично предвид противник като Станислас Вавринка. Сега обаче българинът не оправда очакванията, че ще бъде фаворитът в мача.

-------

Най-интересното от мача сет по сет и гейм по гейм:

Пети сет - 1:6

1:6 - Гейм, сет и мач за Муте! Нисичкият тенисист завърши срещата с ас.

1:5 - Димитров поне се постара да не загуби сета без спечелен гейм. Публиката опита да окуражи хасковлията, който все още изглежда потънал в свой собствен свят.

0:5 - Катастрофа, истинска катастрофа надвисва над Григор. Муте изглежда напълно наясно със своето превъзходство.

0:4 - Още един пробив за Муте, а французинът дори не го и търсеше! Димитров поведе с 30:0 и противникът му изглеждаше незаинтересован да влага повече сили в тази част. Серия от грешки на хасковлията върнаха ищаха на Муте. Григор редуваше силни изяви с изключително слаби такива, а след крушението изглежда тотално незаинтересован относно развръзката на мача.

0:3 - Гейм на нула за младока, Димитров изглеждаше тотален фигурант на корта.

0:2 - Пробив за Муте! Григор изглежда абсолютно обезверен. Сервисът не работи, ударите загубиха всякаква острота, а това изглежда добре дошло за 20-годишния съперник. Той получи две поредни точки за пробив и още първата от тях реализира с брилянтен форхенд по правата.

0:1 - Играйеки крайно изчистен тенис, Муте започна успешно последната част. Димитров в много моменти изглежда сякаш няма ясна идея как да се противопостави.

Четвърти сет - 3:6

3:6 - Още един пробив за Муте, който изравнява сетовете! Димитров за кой ли път от началото на сета се оказа най-лошия си враг. Със стройна игра в защита и без да прави нищо забележително в атака, Муте стигна до две поредни точки за пробив. Още при първата Димитров изкара топката на поне 2 метра аут от форхенд, без да беше затруднен по някакъв начин.

3:5 - Григор отново се лиши от възможност за нещо повече след непредизвикани грешки от бекхенд. Муте изглежда много балансиран в играта си и в момента се стреми предимно да връща топката в половината на българина.

3:4 - Най-сетне нещо по-различно, гейм на нула за Григор Димитров. Муте обаче не изглеждаше особено смутен предвид преднината си от 1 пробив.

2:4 - Категоричен сервис гейм за Муте, който държеше Григор на дистанция в точково отношение.

2:3 - Пробив за Муте! Истинско бедствие за Григор. Той не бе в състояние да приключва точките в познатия експресен стил, а Муте успя да реализира дори точка директно от ретур. Французинът показа страхотна зрялост в решенията си, като успя да реализира и впечатляващ прехвърлящ удар. Димитров допусна истиски колапс с двойна грешка, когато трябваше да отразява втория пореден брейкбол.

2:2 - Муте много пъти беше тестван сериозно от Григор, но винаги излизаше с отговор в следващата точка. Французинът започна да изненадва Гришо с вторите си сервиси и това драстично промени съотношението на силите. Дългите разигравания започват да се превръщат в проблем за Григор.

2:1 - Много трудно и със серия непостоянни изяви Димитров все пак спечели втория си сервис гейм. Геймът мина през две равенства, които бяха провокирани от нелогични решения на българина. В крайна сметка със стратегия, ориентирана към бързото излизане на мрежата, той успя да разстрои ударите на Муте от основната линия.

1:1 - Григор показа желание да притисне своя съперник и в известна степен успя да го стори. Муте беше много спокоен и не се стресна от достигането до равенство. Самочувствието на французина определено се вдигна след спечеления трети сет.

1:0 - Позитивно начало за Григор със сервис гейм на нула.

Трети сет - 6:7 (4)

Тайбрек - Муте имаше късмет да получи първата точка, след като филето задържа топката в половината на Гришо. Напрежението при българина доведе до минипробив за французина за 1:2. Муте спечели първото от тях, но после беше изтласкан далеч назад от силните форхенди на Димитров, който със стоп воле намали до 2:3. Отличен сервис на българина доведе до смяна на полетата при равенство в резултата. Това обаче беше единственият позитив, защото Муте спечели следващите три точки и получи 3 сетбола. Григор отрази само един от тях и сам предаде сета с поредната непредизвикана грешка от бекхенд.

6:6 - Пробив за Муте! Геймът имаше потресаващо начало за Димитров, който се хвърли устремно да приключва мача и си плати за това. Муте успя да го размине технично на мрежата, за да поведе с 0:40. Българинът успя да отрази две от точките за пробив, но при третата Муте конструира по перфектен начин разиграването, за да завърши с воле по диагонала.

6:5 - Пробив за Григор! Българинът внесе спокойствие в ретурите си и стремеше да удължи разиграванията. Муте допусна познатите неточности и макар да успя да се върне от 0:30, сам се провали с двойна грешка при брейкбола за Димитров.

5:5 - Най-сетне солидно представяне на сервис от Димитров. Началният удар вървеше, което приключи всички точки за по-малко от 4 удара.

4:5 - Муте успя да запази хладнокръвие, а същото не може да се каже за Григор. Българинът съдейства активно, за да може съперникът да спечели подаването си на нула. Сега хасковлията трябва да сервира за оставане в сета.

4:4 - Димитров надникна в бездната тук. Хасковлията загуби спокойствието си и започна да допуска нетипични грешки, както и да поема необосновани рискове. Един много, много зле изпълнен слайс от бекхенд изправи Муте пред шанс за втори пробив. Началният удар се появи в точния момент, а Григор се защити.

3:4 - Григор се постара да си върне аванса от един пробив веднага, но не се добра до подобна възможност. Муте добре контролираше темпото и пак излезе напред в резултата.

3:3 - Пробив за Муте! Много тежък сервис гейм за Григор, който тотално беше изоставен от началния си удар. Въпреки този факт Муте имаше нужда от 4 брейкбола, за да може да изравни резултата.

3:2 - Първи сервис гейм на нула за Муте от началото на мача.

3:1 - Без да покаже най-доброто от началния си удар, Григор комфортно затвърди пробива след няколко къси разигравания. Муте отново се отличи с няколко грешки, а след всяка от тях или риташе ракетата си, или демонстративно я изпускаше на тревата.

2:1 - Пробив за Григор! Муте реално направи голям подарък. При 30:30 французинът изпълни изненадващо неточен бекхенд слайс, а после имаше късмет, че Григор не намери топката при ретура с центъра на ракетата. Равенството донесе две нови катастрофални отигравания за 20-годишния тенисист, който сериозна започва да изпуска нервите си. Неговото придвижване по корта се влоши драстично и Григор находчиво се възползва, като принуди опонента си да бърка.

1:1 - Два аса само в в този гейм казват всичко. Муте изглеждаше сломен, че така и не успя да влезе в разиграване.

0:1 - Григор съумя да дръпне в резултата с 0:30, като Муте намери начин да се измъкне от трудната ситуация. После лековата грешка на французина го изправи пред мисията да спасява нова точка за пробив и той се справи с впечатляващ форхенд по правата. Равенството откри нов шанс за пробив пред Димитров, който не се възползва. В крайна сметка добър сервис на Муте по диагонала не даде шанс на Гришо за хубав ретур.

Втори сет - 6:3

6:3 - Гейм и втори сет за Димитров! Сервисите на хасковлията отново бяха вярното оръжение, срещу което Муте просто нямаше отговор.

5:3 - Пробив за Григор! Концентриран до краен предел, Григор наказа всяка грешка на съперника си – била тя слабо пласиран сервис или неубедителен удар. На два пъти българинът надигра Муте на мрежата (първият път с бекхенд ниско в краката, който пресече излизането му на мрежата, а втория при размяна на волета), за да поведе с 0:40. Муте отрази първия брейкбол, но това беше максимумът.

4:3 - Гейм на нула за хасковлията. Дълбоките му удари от дъното на корта изтикаха Муте далеч зад основната линия. 175-сантиметровият съперник беше изправен пред непосилна задача.

3:3 - Димитров отново изглеждаше близо до нова точка за пробив, само че този път Муте успя да избегне такъв сценарий. Французинът се държи доста добре във втория сет, но си личи, че игрово леко отстъпва на българина.

3:2 - Поредно доказателство, че когато началният удар на Гришо функционира както трябва, Муте изобщо няма шанс. В рамките на броени секунди българинът докара нещата до 40:0, а Муте все пак успя да вземе една точка.

2:2 - Хасковлията имаше за какво да съжалява тук. Той дръпна с 0:30 и постави Муте в неприятна ситуация. И отново като че ли тъкмо това "отключи" играта на 20-годишния талант, който показа сериозна воля, за да спечели четири безответни точки и да затвори гейма.

2:1 - Гейм по бързата процедура за Димитров. Муте дори не успя да се "закачи".

1:1 - Муте трябваше със зъби и нокти да се бори своя сервис гейм в гладиаторски гейм. Той премина през три равенства, а Гришо на два пъти беше на точка от осъществяване на ранен пробив. Григор вдигна публиката на крака с ефектна точка след плонж при мрежата, ала Муте намери правилните решения и спечели подаването си.

1:0 - Малко трудно начало за Григор, който не сервираше по най-убедителния начин. Муте показа хубаво разнообразие от удари, включително и прибягвайки до добре изпълнени къси топки. Французинът стигна до два поредни брейкбола, като точно в този миг сервисът на Димитров се завърна. Оттам нататък българинът спечели гейма.

Първи сет - 6:2

6:2 - Още един пробив и сет за Григор! Напрежението оказа своето влияние върху 20-годишния французин. Той започна да допуска прекалено много непредизвикани грешки, а първият сервис тотално изчезна от арсенала му. Така след 29 минути игра Димитров взе важна преднина.

5:2 - Убедителен сервис гейм на Димитров, сега Муте трябва да сервира за оставане в първия сет.

4:2 - Пробив за Григор! Българинът се отнесе безкомпромисно към вторите сервиси на противника, а и веднъж охлади мераците му да играе при мрежата. Муте пък направи голям подарък, допускайки двойна грешка точно при 30:40.

3:2 - Пробив за Муте! Французинът се възползва по най-добрия начин от намигването на съдбата. Негов ретур закач филето на мрежата и падна неспасяемо в полето на Григо за 30:30. След това Димитров не подготви по най-добрия начин излизането си на мрежата и беше лесно разминат. Сервисът не помогна на Димитров, който влезе в дълго разиграване и бе притиснат далеч зад основната линия. Бомбен форхенд по обратния диагонал предизвика грешката на Григор.

3:1 - Муте най-сетне записа първи гейм на своята сметка си. Григор имаше своите шансове, защото поведе с 15:30 и после стигна до равенство. Козът на Муте се оказа играта му при мрежата.

3:0 - Отлична работа на Григор, който трябваше да отразява две точки за пробив при 15:40, за да може да затвърди своя

2:0 - Пробив за Гришо! Българинът се възползва по перфектен начин от неубедителния начален удар на Муте. Ретурите му бяха перфектно пласирани и позволиха лесното спечелване на гейма. Муте взе само една точка на свой сервис

1:0 - Григор Димитров започна леко мудно, като направи и двойна грешка, но успя да спечели откриващия си сервис гейм, без да даде точка за пробив пред съперника си.