Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от US Open след тежка загуба с 0:3 сета [6:7 (5), 5:7, 3:6] от американеца Брендън Накашима във втория си мач от последния за годината турнир от „Големия шлем“ за 2 часа и 24 минути игра.

БГНЕС / BGNES
11 снимки

В първите два сета играта беше равностойна, като в първата част единствено трите двойни грешки на българина в края на тайбрека му попречиха да запише успех в нея. Във втория сет нещата отиваха към нов тайбрек, но в последния 12-и гейм американецът направи пробив и поведе с 2:0. В третата част имаше много малко битка, като световният №19 беше пробит в шестия гейм, а до края Накашима не допусна да бъде изненадан и продължава напред в турнира. 

Голям проблем за Григор в днешния мач беше и неефективният му сервис, макар че съотнешението на асовете бе равен - по 12. Димитров записа и пет двойни грешки, докато опонентът му не допусна нито една. Процентът на вкаран първи сервис бе 55 на 68% в полза на представтеля на домакините. Григор  наниза 35 уинъра и сгреши 41 пъти, а противникът му беше по-ефикасен с 32 печеливши точки и само 27 неточности.

По този начин американецът ще играе за първи път в третия кръг на надпреварата, а Гришо продължи неприятната тенденция да отпада във втори кръг на турнира след полуфинала през 2019-а година, което си му остава и най-доброто постижение.


ПЪРВИ СЕТ 6:7 (5), 54 минути:

1:0 - Григор дръпна с 30:0 след невърнат втори сервис по правата, а след това взе и втора точка с уинър. Накашима обаче показа сила от форхенд на ретура си и записа първа точка. На два пъти след това американецът намери линиите, а хасковлията прати бекхенд в мрежата за 30 равни. Бърза следваща точка и невърнат сервис по правата приключи гейма в полза на Димитров.

1:1 - Американецът взе първата точка в гейма, но после Григор влезе в разиграване и провокира грешка на противника. Топка в мрежата от форхенда на американеца го постави под напрежение при 15:30, но след страхотен форхенд изравни точките. Бекхенд в аут на Накашима, докато и брейк-бол на Димитров, но той бе отразен със силен сервис. Още един невърнат начален удар доведе до авантаж, а още един такъв изравни резултата геймовете.

2:1 - Григор записа първи ас по правата в полето за равенство и бе последван от такъв по диагонала за 30:0. Накашима върна една точка с дълбок ретур и после хубав подсечен бекхенд. Ретур в аут на американеца и лифтиран бекхенд-уинър на Димитров затвори гейма.

2:2 - Григор прати ретур в аут и 15:0 за Накашима, който обаче сбърка форхенд за 15 равни. Още една грешка на американеца, и 15:30, но неотразен сервис възстанови равенството. Последва още един такъв и геймбол за американеца. Страхотен минаващ бекхенд по правата на Гришо, но ас на Накашима му осигури предимство. Грешка от бекхенд на представителя на домакините доведе до ново равенство, но следващото разиграване беше спечелено заради форхенда му, а след това грешка на Димитров и ретур в мрежата сложи край на гейма.

3:2 - Бързи два невърнати и аванс от 30:0 за Григор. Последва и неотразен втори начален удар в тялото на съперника. Тук обаче дойде първата двойна грешка на Димитров, но трети чудесен бекхенд-уинър по правата даде нова преднина на българина в сета.

3:3 - Бърз гейм на нула точки за Накашима след невърнат сервис по диагонала, отличен бекхенд, грешка на Димитров и директна точка от сервис.

4:3 - Непредизвикана грешка от форхенд на Гришо и 0:15, но невърнат сервис по правата в полето за предимство възстанови равенството. В следващото разиграване Накашима натисна с форхенд по късия диагонал, но Димитров отговори по същия и дочака грешка за 30-15. Сервис-форхенд-уинър и 40:15, а невърнат сервис сложи край на гейма.

4:4 - Ас на американеца за 15:0, но после допусна грешка след разиграване на бекхенди. Григор удари хубава топка с форхенд и предизвика Накашима да сбърка за 15:30, а след пресилен бекхенд по правата на американеца се стигна до два брейк-бола. Първият бе отразен, след като Гришо сбърка, а вторият също след неуспешен ретур на втори сервис. Грешка от бекхенд даде адвантаж за американеца и неотразен сервис доведоха нещата до ново равенство в геймовете.

5:4 - Експресен гейм за Григор на нула точки. В гейма той пласира хубав бекхенд-воле от почти средата на корта и красив форхенд по обратния диагонал. Невърнат втори сервис пък сложи край на гейма.

5:5 - Нов бърз сервис-гейм за американеца и отново на нула точки.

6:5 - Поредицата от експресни геймове на нула продължи. Григор бързо взе аванс от 40:0 и затвори гейма с елегантна къса, допълнена с минаващ бекхенд по правата.

6:6 - Накашима взе аванс от 30:0 след добри начални удари, но след това сбърка непредизвикано форхенд за 30:15. Бекхенд-ретур в мрежата при втори сервис от ракетата на Григор и геймбол за сервиращия, но нова грешка на американеца и 40:30. Непредизвикано пресилен форхенд на Димитров означаваше аут и тайбрек.

ТАЙБРЕК - 6:7 и сет за Накашима! Началото на тайбрека беше лошо за Димитров, който допусна ранен мини-пробив , след като прати форхенд в мрежата. Неотразен сервис доведе до 0:2, но и Накашима пресили своя удар с предната страна на ракетата по обратния диагонал за 1:2. Още от следващия си ретур по късия диагонал обаче американецът спечели разиграването и нов мини-пробив за 1:3. Невърнат втори сервис по правата в полето за равенство донесе точка за Димитров – 2:3. Форхенд в аут пред празен корт на Накашима възстанови равенството във всяко отношение – 3:3. Григор пласира два великолепни форхенда и въпреки защитата на съперника, мини-пробивът в българска полза стана факт за 4:3. Двойна грешка и 4:4, а последва и още една такава. Американецът имаше две подавания за спечелване на тайбрека, но и той се поддаде на напрежението и прати форхенд в мрежата за 5:5. Форхенд по правата веднага след сервиса все пак му осигури сетбол, а трета поредна двойна грешка на Гришо сложи край на разочароващия тайбрек за 54 минути игра.

Gulliver/GettyImages
26 снимки


ВТОРИ СЕТ 5:7 (55 минути):

0:1 - Успехът в първия сет вдигна самочувствието на Накашима, който набързо поведе и във втората част след гейм на нула точки. Сервисът му по диагоналите пък затрудняваше Димитров, а и късметът бе на негова страна, защото продължаваше да „хваща“ линиите.

1:1 - Грешка на Накашима за 15:0, но Димитров дочака неточност при следващото разиграване за 30:0, а после излезе на мрежата и дръпна с 40:0 след две бекхенд-волета. Американецът отново показа силата на форхенд и записа уинър , но ас от втори сервис по диагонала изравни геймовете.

1:2 - Аут на Григор от бекхенд на ретур, но пък Накашима сгреши от форхенд за 15 равни. Бекхенд-уинър за американеца в следващото разиграване, а след това Григор прати бекхенд в мрежата за 40:15. Неотразен сервис и нов аванс за Накашима в резултата.

2:2 - Два поредни аса за българина за 30:0, а след това и „помощ“ от филето  му донесоха бърз геймбло. След това обаче той сбърка със задната страна на ракетата в близост до мрежата, а смач от средата на корта се оказа печеливш за Накашима и той успя да намали до 40:30. Хасковлията обаче успя да вземе гейма си след бекхенд по правата.

2:3 - Пропуснат шанс за Григор! Невърнат сервис и грешка на Накашима, последвана от още една за 15:30. Американецът обаче отговори с ас по диагонала в полето за предимство за 30 равни. Страхотна защита и отлична контраатака на Григор, която бе завършена с форхенд-уинър, го изведе до брейк-бол. Контрапие на Накашима след изпълнението на сервиса му доведе нещата до дюс, а непредизвикана грешка на българина и предимство за американеца. Нова такава грешка и Накашима спаси подаването си.

3:3 - Най-дългият гейм до момента, в който Григор успя спаси две точки за пробив! Той изостана с 0:15, а после и удар със задната страна на ракетата му намери филето за 0:30. Българинът обаче пласира отличен уинър от форхенд и намали изоставането си в точките. Изключително изпълнение с удар зад гърба и между краката на Григор накара публиката да се оживи, след като той впоследствие спечели разиграването за 30 равни. Невърнат сервис му осигури гейм-бол, но неуспешен опит за бекхенд по правата доведе до дюс. Непредизвикано сбъркан форхенд осигури първия брейк-бол в мача на противника, но Димитров го отрази с началния си удар. Сгрешено негово бекхенд-воле на мрежата обаче донесе нова възможност на Накашима да пробие, само че българинът се спаси отново със сервис-форхенд. Неотразено подаване и авантаж, а подсечен обратен удар на американеца приключи гейма.

3:4 - Още един лесен сервис-гейм за Накашима, който даде една само точка на Григор след грешка на мрежата за 30:15, но с два невърнати сервиса взе подаването си.

4:4 - Втори пореден труден сервис-гейм за Димитров! Американецът взе пъвата точка, но после пресили бекхенд по правата за 15 равни. Петата двойна грешка на Григор и 15:30, но след това компенсира с форхенд-уинър. Непредизвикана грешка с предната страна на ракетата на българина и се наложи да отразява точка за пробив, но се справи с форхенд по правата. Неотразен сервис донесе авантаж, но впоследствие неуспешна къса топка позволи Накашима да я настигне и атакува за нов дюс. Комбинация от начален удар и форхенд отново и нова предимство на Гришо, но това бе последвано от нова непредизвикана грешка от форхенд. Американецът обаче също сгреши, а българинът завърши гейма с печеливш удар по правата след сервис.

4:5 - Още един солиден сервис гейм за Накашима на нула точки.

5:5 - Накашима взе първата точка в сервис-гейма на Григор, който обаче обърна и взе нещата в свои ръце. Българинът завърши гейма с комбинация от сервис-форхенд.

5:6 - Американецът продължаваше да е безпощаден на свой сервис – пореден гейм на нула точки.

5:7, пробив, гейм и сет за Накашима! Гришо взе първата точка в гейма, но американецът отговори с отличен форхенд-уинър за 15 равни. Грешка от бекхенд на Григор и 15:30, а поредица от няколко „хванати“, за пореден път, линии на съперника доведоха до два сет-бола. Сервис-форхенд от ракетата на Димитров отрази първата възможност, но бекхенд по правата на американеца приключи втория сет в негова полза.


ТРЕТИ СЕТ 3:6 (34 минути):

0:1 - Равностоен първи гейм на старта на третата част, като Димитров стигна до точка за пробив при 30:40, която обаче беше отразена от американеца. До нея се стигна след продължително разиграване, което завърши с неточност на американеца, но отново добрият му сервис го измъкна, а в крайна сметка успя и да спаси подаването си.

1:1 - Най-сетне лесен и експресен сервис-гейм за Гришо, който приключи на нула точки.  

1:2 - Въпреки, че се стигна до равенство при 15:15, Накашима взе подаването си след непредизвикано сбъркан бекхенд и невърнат сервис от ракетата на Григор.

2:2 - Отново Григор трябваше да спасява три точки за пробив! Неточност от бекхенд от след дълбок ретур доведе до 15:30, а още една такава по правата го изправи пред нова задача да спасява два брейк-бола. Първият бе отразен с невърнат начален удар по диагонала, а вторият - с ас по правата в полето за предимство. Нов неуспешен бекхенд обаче осигури на съперника трети шанс за пробив, но пак неотразен начален удар доведе до втори дюс. Ас по диагонала и предимство за Григор, който спаси подаването си с още една директна точка.

2:3 - Пореден експресен гейм за Накашима, който завърши с ас и за пореден път на нула точки.

2:4 и пробив за Накашима! Ретур-уинър за 15:0 в полза на американеца, но Димитров отговори с директна точка от сервис за 15 равни. Грешка от форхенд и ново предимство за представителя на домакините, а още една от бекхенд му донесе нова точка за пробив. Ас по диагонала на Григор отрази първия брейк-бол, но още един удар със задната страна на ракетата в мрежата доведе до пробив - 2:4.

2:5 - Българинът тръгна добре с ретур и печеливш бекхенд по диагонала, но невърнат втори сервис изравни при 15:15. Ас по правата в полето за равенство направи 30:15, а невърнат сервис доведе нещата и до 40:15. Успешен бекхенд-ретур намали до 30:40, но Накашима пласира нов ас и да принуди Григор да сервира за оставане в мача.

3:5 - Бърз гейм за Григор на нула точки, с който запази шансовете си, но сега трябваше да търси задължителен пробив при подаването на съперника си.

3:6, гейм, сет и мач за Накашима! Непредизвикано сбъркан форхенд от водеща позиция и изоставане с 0:15 за Григор. Бекхенд в мрежата, отново непровокиран, а той бе последван от ас на американеца, който имаше три мачбола. Форхенд-уинър на Накашима му спечели точката, гейма, сета и мача срещу Димитров - 6:7 (5), 5:7, 3:6.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ - БРЕНДЪН НАКАШИМА  0:3 [6:7 (5), 5:7, 3:6] сета