Новак Джокович надви Даниил Медведев с 6:3, 7:6, 6:3 в мъжкия финал на US Open. Сърбинът бе изключителен през първия сет, като бе перфектен и трудно можеше да сбърка. През втората част имаше трудности, като си личеше умората му, а сетът продължи над час и 45 минути. Стигна се до тайбрек, в който Ноле успя да триумфира със 7 на 5 точки. В третия сет сърбинът отново бе по-добрият играч, а Медведев сякаш се бе предал психически, докато Новак не спираше да се подобрява и завюова своята трета титла от Големия шлем през годината, като това е неговата 24-а титла от турнирите в Големия шлем.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

ПЪРВИ СЕТ 3:6

Още в първия сервис гейм на Джоковик се стигна до великолепни разигравания, като едно от тях надхвърли 20 удара. Резултатът бе 30:30, но Ноле показа характер и с два чудесни сервиса успя да спечели първия гейм в сблъсъка.

Медведев не бе уверен на старта, допусна и двойна грешка, а Джокович от дъното на корта бе безкрайно стабилен, като успя да пробие на нула и да поведе с 2:0 гейма.

Сърбинът имаше проблеми при подаването си, като на два пъти извика Медведев на мрежата, но руснакът и двата пъти успя да го размине и резултатът бе 0:30. Ноле се фокусира и съумя да обърне гейма, недавайки повече точка на съперника, завършвайки с ас.

Медведев се реабилитира, като успя да вземе подаването си на 15, а първият му сервис бе на висота, докато Ноле допусна две непредизвикани грешки, за да бъде намален резултатът.

Новак Джокович и Даниил Медведев продължиха с шоуто, като направиха феноменално разиграване с 36 удара, спечелено от руснаха. Точките бяха 0:30, но Джокович игра сервис-мрежа и успя да впечатли със страхотно воле. Той повтори същата комбинация, за да стане резултатът 40:30. Стигна се до 40:40, но сърбинът показа хладнокръвие, скъсявайки разиграванията и спечели гейма.

Руснакът бе стабилен на собствен сервис и макар да допусна две непредизвикани грешки, поради неточности на Ноле, успя да спечели подаването си и да намали резултата на 2:4. 

Джокович бе много активен, макар и да сервираше с последния комплект топки, а сърбинът натискаше сериозно, като трудно даваше възможност за атака на противника и затвори подаването си на 30 след страхотен уинър по правата, а резултатът стана 5:2.

Ноле имаше сетбол на сервис на Медведев, но руснакът вкара чудесен сервис и успя да се справи. Даниил допусна двойна грешка, а след това и сбърка късата топка, като се стигна до втори сетбол за Джокович. Той отново бе отразен от Медведев, който излезе смело на мрежата и завърши със смач. След това нямаше проблеми и остана в сета, намалявайки резултата - 3:5.

Новак Джокович трябваше да покаже най-добрия си тенис, като при 30:15 имаше много голямо разиграване, продължило отново над 30 удара, което Ноле успя да спечели, благодарение на търпението си. Последва непредизвикана грешка на Медведев, а сърбинът успя да затвори първия сет и да вземе аванс в битката.

ВТОРИ СЕТ 6:7 (5:7)

Gulliver/GettyImages
83 снимки

Медведев имаше сериозни трудности в първия си сервис гейм от втория сейт. Стигна се до 40:40, като руснакът допусна и две двойни грешки при подаването си, но бе по-агресивен и успя да реализира някои страхотни уинъри, главно след хубав начален удар. Все пак, руснакът стартира успешно и успя да спечели гейма.

Джокович бе много прецизен, като атакува на няколко пъти мрежата и успя да сполучи, предизвиквайки грешки у съперника, а сърбинът спечели подаването си на 0.

Медведев имаше трудности при сервис гейма си, като се стигна до 40:40, но руснакът вкара няколко чудесни първи сервиса, които не оставиха шансове на противника и съумя отново да затвори подаването си на 40.

Джокович бе уверен на начален удар, като се стигна и до едно дълго разиграване, продължило 28 удара, но сърбинът го спечели с много красиво отиграване до мрежата. При 40:0 Ноле затвори гейма с нова комбинация сервис мрежа.

Медведев започна с две непредизвикани грешки, като извади топката в аут, но после се стигна до 30:30, а руснакът стовари два последователни страхотни аса и затвори гейма.

Феноменалнят Новак Джокович отново не даде никакъв шанс на съперника, като бе изключително атакуващ и на два пъти завършваше в близост до мрежата, а накрая затвори подаването си със страхотен ас, за да изравни геймовете във втория сет.

Ноле бе страхотен, като успя да направи един феноменален уинър, реализирайки невероятна къса топка, за която бе аплодиран шумно. Стигна се до 40:15, но Джокович не се отказа и имаше възможност за пробив, която бе бързо отразена с прекрасен сервис на Медведев. Ноле имаше нова чудесна възможност да сбърка, но допусна непредизвикана грешка, а съперникът му също допусна такава след това.  Последва нова феноменална точка, която продължи много дълго, а Ноле остана без въздух и падна директно на земята, след като допусна непредизвикана грешка при опит за слайс. Сърбинът не се предаде и веднага направи нов извънземен уинър, изравнявайки за пореден път точките. Личеше си, че Ноле е изморен, а Медведев се възползва и затвори гейма с ас.

Джокович имаше проблеми в подаването си, като направи една непредизвикана грешка и допусна първата си двойна грешка, като се стигна и до 40:40, след като сърбинът направи къса, която бе безпроблемно достигната и завършена от Медведев. Руснакът след това реализира огромен пропуск, но Ноле направи нова двойна грешка. Джокович си личеше, че е уморен и бе придвидим, опитвайки да прехвърли противника си, който направи чудесен смач и пред Медведев се откри първата точка за пробив в мача. Сърбинът игра сервис мрежа и направи феноменален завършек, а публиката отново бе на крака. Джокович бе пак неудържим, излизайки нови два пъти на мрежата, като успя да измъкне гейма.

Ноле опитваше бързо да приключваше разиграванията, като рискуваше повече, показвайки видима умора, а Медведев нямаше проблем с това и затвори подаването си на 0.

Джокович отново имаше много сериозни трудности на свой сервис, като се стигна до 40:30, но Ноле успя точно тогава със своя начален удар да отмъкне гейма, а умората в тялото му си личеше все повече.

Медведев направи един страхотен уинър по правата от бекхенд, но след това резултатът стана 30:30, при което Джокович направи феноменална къса, но руснакът бе подготвен и пласира точно на линията уникален удар, който му донесе победата в разиграването.  Стигна се до извънземно разиграване, в което имаше всичко от тениса, двамата демонстрираха страхотна класа. Първ Джокович пусна къса, а Медведев стигна до нея, като последва и смач, а Ноле уж се беше отказал, но след това завърши с феноменален минаващ удар - 40:40. Руснакът стовари чутовен отговор с прекрасен сервис, а след това сърбинът направи и непредизвикана грешка и геймът приключи.

Проблемите при Джокович продължиха, като той допусна две двойни грешки, а накрая се стигна и до сетбол за Медведев, след като Ноле предимно се защитаваше, а Медведев натисна спусъка с бекхенд по правата. Ноле демонстрира железните си нерви, като отново изпълни сервис мрежа и успя да завърши по страхотен начин, отразявайки точката за пробив. Джокович атакува и принуди съперника си да сбърка - предимство за сърбина. Геймът продължи над 12 минути, но сърбинът успя да го измъкне с прецизния си сервис.

Медведев започна отлично със страхотна атака и не остави шансове на противника - 1:0. Джокович допусна непридизвикана грешка и това е минипробив - 2:0 за Медведев. Ноле атакува и бе агресивен, а руснакът нямаше как да реагира - 2:1. Сърбинът се защитаваше предимно, но накрая не издържа и Медведев постигна целта си - 3:1. Първата ракета на Русия вкара добър сервис, но после допусна изненадваща грешка и мини пробивът бе върнат - 3:2. Джокович пласира чудесен начален удар и успя да изравни точките - 3:3. Ноле отново атакува към мрежата веднага след сервиса, а Медведев пак нямаше отговор - 4:3 за сърбина. Двамата си размениха някои изключително рискови удари, а накрая Джокович опита удар по правата, който бе много труден и излезе в аут - 4:4. Двамата направиха изумително разиграване, което бе най-доброто от началото на мача. Първо Джокович спусна виртуозна къса, но Медведев направи контра къса, която бе още по-добра и успя да спечели точката - 5:4 за Даниил. Ноле атакуваше с бехкенд по диагонала и продължаваше да прави по-дълбоки удари, като накрая руснакът не успя да върне последната - 5:5. Сърбинът направи отново сервис мрежа и успя за пореден път да спечели по този начин точката - 6:5 за Джокович. Ноле изчака своя шанс, а Медведев прибърза и направи непредизвикана грешка от бекхенд, след която сетът приключи.

ТРЕТИ СЕТ 3:6

Джокович отново направи сервис мрежа, Медведев реагира добре, но не успя да спечели точката. Сърбинът продължи със страхотния си начален удар и затвори подаването си на 15. 

Медведев бе достатъчно категоричен със своя сервис, който доминираше и съумя да спечели гейма на 0.

Геймът започна интересно, а Медведев се подхлъзна и удари, като Джокович спортсменски му подаде ръка и искаше да му помогне да се изправи. Ноле вкарваше чудесни сервиси и излизаше на мрежата, като успя да спечели подаването си на 30.

Медведев не бе достатъчно концентриран, а прехвърчаха и искри между него и щаба му, като руснакът допусна три непредизвикани грешки, като накрая бе пробит още при първата възможност. 

Джокович не направи добър гейм, като допусна три непредизвикани грешки, както и една двойна грешка, като пробивът бе върнат веднага на 15.

Медведев поведе 30:0, но после бе небрежен, а след това допусна и двойна грешка. При 30:30 Джокович направи един феноменален уинър по правата от бекхенд, който смая всички и това бе възможност за пробив. Руснакът не бе стабилен и допусна нова грешка, като бе пробит.

Джокович отново игра сервис мрежа, за да открие резултата в сервис гейма си, като завърши по прекрасен начин, а след това реализира смазващ уинър за 30:0. Атаките на сърбина нямаха край и този път той затвърди пробива си на 0.

Джокович започна страхотно, като показа разнообразие и поведе с 0:15. След това Медведев допусна нова предизвикана грешка от бекхенд - 0:30. Добър сервис на руснака - 15:30.  Двамата направиха уникално разиграване, а накрая сърбинът завърши на шпагат на мрежата, но не успя да я прехвърли - 30:30. Медведев изигра страхотна къса и успя да стигне до геймбол - 40:30. Реализира ас и спечели подаването си.

Ноле игра сервис мрежа, но този път бе феноменално разминат от противника - 0:15. Сърбинът спечели следващата точка, като отново бе на мрежата и завърши с воле - 15:15. Медведев допусна непридизвикана грешка от форхенд - 30:15. Ноле направи двойна грешка - 30:30. Последва напрегнато разиграване, а Медведев накрая рискува с труден удар по правата от бекхенд, но не успя да уцели очертанията на корта и това бе мачбол за Джокович.