Рафаел Надал е полуфиналист на US Open след невероятна петсетова битка с Доминик Тийм, завършила 0:6, 6:4, 7:5, 6:7(4), 7:6(5). Двубоят продължи 4 часа и 49 минути, а особено в самия край, тенисът на "Артър Аш Стейдиъм" бе на изумително ниво и никой от двамата не заслужаваше да загуби. Един сгрешен смач при мачбол на съперника обаче донесе поражението за Тийм, който демонстрира на всички, че може да бъде равностоен с най-добрите и извън турнирите на червено. За Надал това бе най-дългият му двубой на "Флъшинг Медоус", а срещата завърши в 2 часа след полунощ местно време.

Едва ли някой е очаквал подобен двубой с оглед на случилото се в първия сет, който шокиращо Надал загуби с 0:6. Матадора сякаш не се бе събудил, въпреки късния час и просто бе премазан от австриеца, печелейки едва 7 разигравания общо.

Като голям шампион обаче Надал забрави за случилото се и рестартира двубоя, печелейки без проблеми подаванията си. При 4:3 световният №1 стигна и до първия си пробив. Той бе моментално върнат, но пък с трети пореден такъв Надал изравни резултата в сетовете.

Нивото постепенно се вдигаше, но Тийм продължаваше да изглежда много солидно. В петия гейм на третия сет Доминатора пропусна брейкбол, но в следващия сервис гейм на съперника проби. Така при 5:4 Тийм сервираше за сета, но последваха три поредни гейма в полза на испанеца и след 7:5 вече бе на сет от победата.

В четвъртия сет почти всеки гейм бе маратонски и преминаваше през шансове за пробив. Тийм първи стигна до такъв за 2:1, но той бе върнат при 4:4. В 9-ия и 11-ия гейм Надал оцеляваше, но в тайбрека Тийм бе перфектен и мачът напълно логично влезе в пети сет.

В него, въпреки вече над 4 часа на корта, двамата демонстрираха наистина феноменално ниво. Надал обаче намали грешките до минимум. В тези минути обаче Тийм пък показа голям характер като отрази два брейкбола при 2:2, след което и три в решителния момент при 5:5. И съвсем закономерно тайбрек трябваше да определи победителя. При 6:5 Надал първи стигна до мачбол, който бе на сервис на австриеца. Един сгрешен смач по-късно и Матадора вдигна победоносно ръце.

Надал завърши мача с 55 уинъра, а Тийм със 74. Австриецът спечели и общо 6 точки повече от съперника, но отново видяхме в действие максимата, че в тениса е важно не колко, а кои точки печелиш.

На полуфиналите Надал ще срещне Хуан Мартин Дел Потро, който победи в четири сета Джон Иснър.