Има „нулева надежда“ президентът на САЩ Джо Байдън да „промени правилата“ относно настоящите изисквания за влизане на територията на страната, за да бъде позволено на Новак Джокович да играе на Ю Ес Оупън, смята треньорът му Горан Иванишевич.

Правителството на Щатите въведе закон, който гласи, че хората без американско гражданство, които влизат в страната, трябва да са напълно ваксинирани срещу Ковид-19. Джокера повтори, че няма да се ваксинира в опит да влезе в страната, независимо че пропусна защитата на титлата си на Аустрелиън Оупън и Мастърсите в Индиан Уелс и Маями по-рано през годината заради ваксинационния си статут. Няма движение в САЩ, което призова Байдън да промени позицията си и да позволи на сърбина да участва в последния турнир от Големия шлем за годината.

И докато Иванишевич отказа да изключи възможността 21-кратният шампион в турнирите от Шлема да участва в Ню Йорк, той не смята, че президентът ще се намеси. „Винаги има надежда. Новак ще направи всичко възможно, за да е там, може би ще получи специална виза. Но остават само две седмици. И, лично аз, нямам надежда, че Джо Байдън ще промени правилата преди началото на турнира“, каза бившият шампион на Уимбълдън за La Repubblica, като разкритикува настоящите правила. „За мен няма логика в това, пълни глупости. Ако си ваксиниран, но положителен, можеш да влезеш в САЩ. Ако не си ваксиниран, но си отрицателен, ти е забранено. Има твърде много политика в спорта“.

След спечелването на Мастърса в Рим, на Джокович „му свършили силите“ в четвъртфинала срещу Рафаел Надал на Ролан Гарос, преди да триумфира на Уимбълдън малко повече от три седмици по-късно, твърди Иванишевич. „Тъй като не беше ваксиниран, Новак не знаеше къде ще му бъде позволено да играе до последния момент. В Монте Карло не беше готов, в Белград му свършиха силите във финала, а в Париж се изправи срещу Надал, който беше по-добър от него. Истинското възраждане започна в Рим“.

Независимо че е сериозно критикуван заради ваксинационния си статут, Иванишевич подчерта, Джокович никога не е обмислял отказване от спорта. „Ако се беше случило на друг тенисист, в 90% от случаите щеше да е приключил. Вместо това, Ноле е роден боец, както и гений в спорта. Понякога гените са леко странни и той се нуждаеше от това, време да се презареди отново след станалото в Австралия“, завърши хърватският специалист.