Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде интересно интервю пред „Ню Йорк Таймс” в часовете преди своя полуфинал на Откритото първенство на САЩ срещу руснака Даниил Медведев. 28-годишният хасковлия говори за известното си прозвище „Бейби Федерер” и как младите и утвърждаващи се в момента играчи трябва да получат нужните време и толеранс за развитие.

Димитров в момента пише история при участията си в US Open, като успя да се класира за полуфиналите след знаменита 5-сетова победа над своя идол Роджър Федерер. Доста от изданията по цял свят отбелязаха резултата от мача с твърдението, че българинът най-сетне е успял да излезе от сянката на сравненията с именития швейцарец.

Те водят началото си още от младежките години на Григор, който неведнъж е демонстрирал раздразнение от факта, че медиите непрекъснато го карат да коментира паралелите с рекордьора по титли от Големия шлем. „Когато младите играчи започват своя път, мисля, че те не бива да бъдат сравнявани с никого”, заяви хасковлията. „Мисля, че те трябва да получат повече пространство, повече време, за да намерят себе си преди всичко останало. Аз самият разбрах това по трудния начин.”

„Мисля, че последните 6-7 месеца бяха много тежки за мен. Аз обаче имах на кого да се опра – моето семейство, моите приятели. Продължавах да вярвам в работата, която вършех, във възстановяването, на което подложих рамото си, във всяко упражнение, във всяка тренировка, в лекото преправяне на ракетата.”

„Имаше толкова много неща, които да променя в такъв малък и същевременно голям период от време. И ето че сега, когато сме почти в края на годината, стигаш до резултат като този. Това е наистина специално за мен.”

„Имаше толкова много съмнения, които изникваха в моето съзнание. А също и мисли евентуално да приключа сезона и да си почина, за да мога да градя отново. След Атланта сезонът стана много труден, изобщо не можех да намеря ритъм. Продължавах да се измъчвам с рамото, с други дребни неща всеки ден, но трябваше да премина през тях.”

Димитров не скри, че все пак се е постарал да изкопира своя идол Федерер в поне едно отношение – неговата способност да продължава напред след разочарованията. „Това съм забелязал най-ярко у него. Неговото умение да го прави е изумително. Винаги съм му се възхищавал, както и за много други неща. Просто първата ти естествена реакция е да започнеш да униваш, да премисляш, което е много трудно. Едно от най-важните качества е да се научиш да продължаваш напред и да оставяш зад себе си. Наистина е трудно, едно от най-трудните неща, които трябваше да науча. И все още съм в процес на учене, не съм го усвоил изцяло.”

„Това, което ми дава утеха сега, е, че знам, че съм положил повече усилия от моя опонент”, добави Григор по повод промяната в своите тренировки. „Това е нещо, на което можеш да се уповаваш – аз имам по-силни крака от него, свършил съм повече работа”, допълни Григор.