Жребият за основната схема на Уимбълдън определено не бе особено благосклонен за Григор Димитров. Българинът е поставен под №6, но въпреки това още в първи кръг ще срещне трикратен шампион от Големия шлем. Това е Стан Вавринка, който заради здравословните си проблеми в последната година се смъкна до №225 в света.

Заради това швейцарецът бе един от най-коварните възможни съперници за поставените.

До този момент двамата имат 6 мача помежду си като Григор е спечелил 4 от тях, включително и единственият им двубой на трева - в "Куинс Клъб" през 2014, завършил 6:2, 6:4. Димитров и Вавринка са добри приятели и на няколко пъти са играли заедно и на двойки.

През този сезон Вавринка намира трудности в това да се завърне към познатата си форма като има едва 5 победи, а най-доброто му представяне бе в София, където стигна до полуфинал.

Другият голям сред непоставените Анди Мъри също ще има много интересен мач в първи кръг срещу Беноа Пер. Роджър Федерер започва защитата на титлата си срещу Душан Лайович, а световния №1 Рафа Надал ще срещне Дуди Села.

Финалистът от 2017-а Марин Чилич пък стартира с Йошихито Нишиока. Димитров и Чилич са в една четвърт на схемата, което прави възможен четвъртфинал между двамата.

Ако победи Вавринка, във втори кръг българинът ще срещне победителя от мача Юки Бамбри - Томас Фабиано. Първият поставен, който може да се изправи на пътя му е Стефанос Циципас, а за четвърти кръг най-опасен изглежда Джон Иснър. 

Със сигурност двубоят Димитров-Вавринка ще бъде в програмата за понеделник като най-вероятно ще бъде на Централния корт.

Ето и вероятните четвъртфинали, ако топ поставените стигнат до тях:

Роджър Федерер - Кевин Андерсън
Марин Чилич - Григор Димитров
Доминик Тийм - Александър Зверев
Рафаел Надал - Хуан Мартин дел Потро