И при седмия си опит Григор Димитров не успя да премине третия кръг на Ролан Гарос. Въпреки перфектните две победи на старта на втория турнир от Големия шлем, българинът спря похода си след поражение в три сета от испанеца Пабло Кареньо-Буста - 5:7, 3:6, 4:6.

Ниският процент вкаран първи сервис, слабата ефективност при шансове за пробив и множеството грешки от бекхенд се оказаха ключови за поражението на Димитров.

Григор: Играх слабо, но няма да падам духом

Мачът започна прекрасно за Гришо с два пробива и 4:0 в първия сет, но последва спад в играта му, грешките зачестиха, а съперникът вдигна нивото си, което доведе до обрат и 7:5 за световния №21. За съжаление до края на мача Димитров така и не намери своята най-добра игра, редуваше печеливши удари с непредизвикани грешки, а срещу себе си имаше много солиден тенисист, който на практика без безпогрешен, а освен това се възползваше максимално от шансовете си на сервис на съперника.

Така след по един пробив във втория и третия сет Кареньо-Буста записа най-голямата победа в кариерата си и сложи край на серия от 7 загуби срещу играчи от топ 20 на света, класирайки се за първия си осминафинал на турнир от Големия шлем. Там негов съперник ще бъде Милош Раонич.

Кареньо-Буста: Бях уплашен от Григор Димитров

В същото време Григор изравни най-доброто постижение в Париж, където и през 2013 година бе достигнал до същата фаза. Той обаче продължава да няма победа над играч от топ 50 на кортовете на Ролан Гарос и пропусна чудесна възможност да се завърне в топ 10 на световната ранглиста.

Добрата новина за него е, че сезонът на най-неудобната му настилка приключи и скоро започват турнирите на любимата му трева, където очакванията към Григор ще бъдат високи.

Старата песен на нов кордаж

Ето и подробно как се разви мачът:

Първи сет 5:7

Началото на мача бе перфектно за българина. Набързо поведе с 40:0 в подаването на съперника и при втория шанс предизвика грешката на съперника, за да стигне до пробив.

Затвърждаването на бе никак лесно. След грешка от деми воле на мрежата Григор даде шанс за пробив, който бе отразен. След бекхенд в аут Кареньо-Буста имаше още един, но подходи много агресивно от ретур и сбърка. В последствие две точки за Димитров донесоха успеха и 2:0.

Отновно перфектни ретури носеха предимството за световния №13 в следващия гейм, той стигна до два брейкбола при 15:40 и вторият бе реализиран за 3:0.

Димитров продължи да играе прекрасен тенис и набързо затвърди и втория пробив, за да се доближи максимално до успеха в първия сет.

Макар и трудно, Кареньо-Буста успя да спечели първия си гейм в мача. Последва изключителен шести гейм, продължил близо 14 минути. В него испанецът показа нагледно, че битката в мача няма да бъде никак лека. Григор отрази два шанса за пробив, на свой ред пропусна един куп възможности за приключи гейма и за съжаление в последствие предаде гейма след двойна грешка на третия брейкбол.

Испанецът спечели и следващия гейм, а след двойна грешка на Димитров имаше шанс за 4:4 при 30:40. Намеса на мрежата изкара Кареньо-Буста на мрежата, а опитът за минаващ на Григор бе в мрежата, което значеше четвърти пореден гейм за съперника.

№21 в света взе и подаването си, с което направи своята серия пет гейма и накара българина да сервира за оставането в сета. Той обаче се справи великолепно, с гейм на 9, сложил край на негативната серия.

Кареньо-Буста обаче направи същото, а след това с няколко сбъркани бекхенда Григор даде два шанса за спечелване на сета на съперника. Първият бе отразен от сервис, но при втория бекхендът по правата се озова в мрежата, което значеше край на сета.

Втори сет 3:6

Втората част започна с нов гейм за испанеца, но и Григор реагира добре, взимайки подаването си.

На два пъти в началото на третия гейм агресивните удари на Григор попадаха на сантиметри в аут, но малко след това той си осигури шанс за пробив след блестящ минаващ по диагонала от форхенд. 

Кареньо-Буста обаче бе блестящ, а след това по впечатляващ начин спаси и още два брейкбола преди отново да се окаже победител в един от дългите геймове.

Григор взе подаването си за 2:2, а малко след това отново имаше шанс за пробив. Той дойде след обрат от 30:0 до 30:40 в петия гейм, но слайс бекхендът му бе в мрежата, а след това Кареньо-Буста отново успя да се измъкне с хубави сервиси.

Димитров поведе с 40:0 на своето подаване, но след това се стигна до трудна ситуация при 40:40. Още един геймбол бе пропуснат с двойна грешка преди все пак българинът да изравни за 3:3, а след това испанецът отново взе подаването си на 30 и поведе с 4:3.

И след като пропусна няколко шанса да направи пробив, Григор предаде подаването си на 15 и позволи на Кареньо-Буста да сервира за спечелване на сета. А той се представи отлично в тази ситуация, спечели втория сетбол и се доближи само на един сет от успеха в мача.

Трети сет 4:6

Третата част стартира с два гейма на 30 за сервиращите. Селд тях обаче дойде ред на първия пробив в сета и той бе в полза на Кареньо-Буста. С няколко магически удара той си осигури два брейкбола и още първият бе реализиран след великолепна минаваща от форхенд от много трудна позиция.

Пробивът бе затвърден набързо преди все пак Димитров да спечели един комфортен сервис гейм.

Постепенно Григор стабилизира играта на свой сервис, но и съперникът му взимаше лесни геймове и при 5:3 постави българина в ситуация да сервира за оставането си в двубоя.

Той се справи перфектно с гейм на 0, но на свой ред Кареньо-Буста отново бе перфектен, сервирайки за мача.