Най-добрият български тенисист бе поставен под номер 13 в основната схема на Уимбълдън. Това стана ясно тази сутрин, когато бяха обявени официалните списъци при дамите и мъжете.

Водач в схемата е Анди Мъри, следван от Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Това означава, че четиримата големи не могат да се срещнат един срещу друг преди полуфиналите на надпреварата от Големия шлем. Това се случва за първи път от 2014 година.

Българинът се намира на 11-то място в световната ранглиста, но организаторите на Уимбълдън прилагат по-специфични правила за определяне на поставени, според които по-голяма тежест имат резултатите на трева в последните две години. Поради това, Александър Зверев и Томаш Бердих изпреварват Димитров в схемата, въпреки че са зад него в ранглистата.

Най-ощетен може да се чувства Стан Вавринка, който е трети в световната ранглиста, но пети сред поставените. Това означава, че швейцарецът ще има по-труден път до последните кръгове, като ще срещне един от голямата четворка още на 1/4-финал.

Големите печеливши от системата за определяне на поставените в Ол Ингланд Клъб са Жил Мюлер, който е номер 16, въпреки че е 26-ти в ранглистата, и шампионът от Куинс Фелисиано Лопес, който е поставен под номер 19.

При жените няма размествания в челото и Анжелик Кербер е първа поставена, а след нея следват Симона Халеп, Каролина Плишкова и Елина Свитолина. Шампионката от Ролан Гарос Елена Остапенко е номер 13 в схемата.