Григор Димитров даде обширно интервю, в което говори за любовта си към тревните кортове и затова, че успява по много лесен начин да направи прехода от клей към трева. Той сподели и любопитни моменти от първия си досег с играта на тази настилка. Димитров говори и за своята година до този момент, която определи като добра, но в същото време изрази и съжаление за пропуснатите шансове на червено.

Григор отново на Централния корт, в удобно време

"Харесвам много тревата. Когато играх за първи път на трева бях на 14-15 години, бяхме с баща ми някъде в САЩ и му казах, хайде да изиграем няколко топки”, започна световният №11. „Оттогава харесвам колко ниско остава топката, финесът, който трябва да имаш, това, че трябва да си креативен. Има много игрови сценарии, но можеш и много да експериментираш. Още оттогава харесвам тревата много, всяка година се опитваш да се подобряваш малко по малко и да се представяш по-добре.”

А труден ли е преходът от клей към трева? „За мен е много лесно. Може би едно от най-лесните неща за мен. Винаги при първия удар на трева, фитнес треньорът ми казва, ‘аз не разбирам, Григор’.

 Просто е усещане, усещам се като у дома, лесно е, просто трябва да знаеш как да се отнасяш с тялото си, обикновено са нужни 2-3 дни да се настрои, има много малки неща, които трябва да се направят, но аз съм от много време на тура и знам какво е нужно.”

„Годината е добра като цяло, можех да се представя по-добре на клей кортовете. Играех добре, но не можех да обърна някои мачове, не можех да оползотворя някои възможности, имах мачболи, водех със сет. Но това остава зад мен, идва тревата и започвам да бъда по-позитивен. Работната ми етика е каквато трябва, целият екип работи за една и съща цел, да се представяме по най-добрия начин. На тревата трябва да даваш 100% винаги, а какво ще се случи след това, зависи от съдбата.”

„За мен всяка победа на тревни кортове значи много, дори да е първи, втори кръг. А да спечеля турнир, особено тук, на Уимбълдън е голям успех за мен, трябва да оценяваш всяка малка победа. Всеки малък триумф надграждат увереността ти.”

„Когато започнеш да намираш добър ритъм на тревата, това остава с теб. Спомням си, че след като спечелих турнира тук, седмицата преди Уимбълдън тренирах по най-много час на ден. Просто нямаше какво да променя, мач след мач влизаш в добър ритъм и той остава с теб. Важното е този манталитет да остане с теб поне 4 седмици, така че не е лесно”, завърши Димитров.