Роджър Федерер направи изявление относно допинг скандала, който разтърси тенис обществото преди началото на US Open. Скандалът се върти около италианския тенисист Яник Синер, който беше обвинен в нарушение на антидопинговите правила, но все още не е наказан.

В интервю за „Today Show“, Федерер изрази увереност в невинността на Синер, въпреки наличието на съмнения и неясноти около случая. „Мисля, че всички вярваме на Синер и че той не е направил нищо нередно. Но непоследователността в информацията и фактът, че не са били на 100% сигурни в резултатите, са въпросите, на които трябва да се отговори“, каза Федерер.

Швейцарецът подчерта, че подобни скандали не са нещо, което тенисът иска да вижда. „Не искаме да виждаме подобен тип новини в нашия спорт, независимо дали става въпрос за Синер или за който и да е друг играч. Това е шум, който не искаме,“ добави той.

Ситуацията предизвика бурни реакции в тенис Тура, особено след като някои играчи са изразили недоволство от факта, че Синер не е бил санкциониран. „Разбирам колко трудна е ситуацията. Това е кошмар за всеки спортист. Ние ежедневно попълваме документите. Всяка сутрин, когато се събудиш, се питаш дали някой не е на вратата, за да те тества“, сподели Федерер.

Въпреки разочарованието, което ситуацията е породила, Федерер остава убеден, че Синер е невинен и призовава за доверие в неговата честност. „Разбирам и разочарованието, но мисля, че трябва да вярваме, че Яник не е направил нищо,“ заключи бившият шампион.

Допинг скандалът продължава да бъде гореща тема в тенис средите, като очакванията са, че окончателното решение по случая ще бъде взето скоро, когато всички факти и доказателства бъдат напълно проучени.