Първата ракета на българския тенис Григор Димитров отново записа ранно отпадане на турнир от Големия шлем. За втора поредна надпревара от най-силните в тениса той преклони глава пред Стан Вавринка в първия кръг. 

След 1:3 на Уимбълдън, сега той падна още по-безапелационно на US Open - 3:6, 2:6, 5:7 и се прости с надеждата си за запаметяващо участие в Ню Йорк. Това е първо отпадане на толкова ранна фаза за българина тук от 2013 г. Миналата година той се прости с надпреварата във втори кръг с поражение от Андрeй Рубльов. 

Българинът сам си е виновен за това поражение. Той се пропука във важните моменти в първите два сета, а в третия съперникът му имаше и физически проблеми. Димитров дори поведе с пробив в края на частта и вместо да я затвори на свой сервис, подари подаването си и рухна психически. И загуби. 

А мачът започна равностойно и с много красив тенис. Двамата правеха дълги разигравания, гарнирани със страхотни удари. Още в първия гейм Гришо имаше възможност за пробив, но я пропиля и такава не се появи чак до осмия гейм. 

Именно тогава дойдоха и първите проблеми за Димитров на собствен сервис. Той се пропука от самото начало и подари първите три точки на съперника. Макар да върна два от скритите сетболи, българинът приключи всичко с двойна грешка за пробв на Вавринка. Швейцарецът го затвърди и поведе с 6:3 и 1:0 сета. 

Във втория сет Гришо просто отсъстваше в началото. Той беше разпилян, нервен, ударите му не влизаха, сервисът му куцаше. И това позволи на Вавринка да вземе цели два пробива преднина, което му се оказа напълно достатъчно. 

Постепенно българинът започна да намира играта си в тази част, но твърде късно. Той дори имаше и една възможност за пробив при 2:5, но я изпусна и в крайна сметка съперникът му дръпна с 2:0 сета. 

Така се стигна до решителната трета част, в която Димитров започна концентрирано, а на всичко отгоре Вавринка поиска медицински таймаут заради проблеми с левия крак, който миналата година беше опериран. 

В първите геймове Гришо беше безкомпромисен на свой сервис, а съперникът му се мъчеше на корта. Вавринка постоянно имаше проблеми на свое подаване, а на това на Димитров дори не си правеше труда да отиграва топките и за четири ретур-гейма записа една точка... от двойна грешка на българина. 

В тези части от сета българина пропиля цели пет брейкбола, но в крайна сметка проби швейцареца за 5:3 и имаше всички шансове да го обзкуражи и да вкара мача в четвърти сет на свое подаване. Но точно там рухна психически. 

Подари пробива на Вавринка, а след края на гейма натроши от яд ракетата си. Това не му помогна по никакъв начин, защото до края на мача просто отсъстваше, Вавринка спокойно си взе още три гейма с нов пробив сред тях и затвори мача след 7:5 и намери място във втория кръг.  

----------------------------------------------------

Първи сет: 3:6

3:6 - Сет за Вавринка! Григор направи всичко по силите си да върне пробива, но не успя. Той поведе с 30:0 на сервиса на швейцареца, но мощната игра на победителя тук отпреди две години му осигури успеха. Вавринка пропиля един сетбол, но при втория беше безкомпромисен и след 6:3 води с 1:0 сета. 

3:5 - Пробив за Вавринка! Изключителни проблеми за Димитров в този гейм и той го изпусна. Вавринка стигна до три брейкбола след невероятни ретури, а и двойна грешка на българина. Григор спаси две от тях, но при решителната трета направи нова двойна грешка и допусна пробив в ужасен момент от сета. 

3:4 - Може би най-лесният гейм за Вавринка до момента. Първият сервис му влизаше, макар за първи път до момента да загуби точка именно на първи сервис. В крайна сметка това беше единствената точка за Димитров тук и швейцарецът пак поведе, макар още без пробиви. 

3:3 - Страхотните разигравания продължиха и в този гейм, като Димитров поведе с 40:15, но два пъти заби топката в мрежата и пропусна рано да реши нещата в него. Нещата отново се завързаха, а реализиран геймбол на българина беше отменен от съдиите. После той пропиля и още един с двойна грешка. Но при общо петия опит се справи и пак изравни. 

2:3 - Вавринка отново взе подаването си в изключително равностоен гейм, в който отново имаше страхотни разигиравания, но в крайна сметка швейцарецът пак излиза напред, макар и без пробиви. 

2:2 - Григор Димитров печели най-бързия гейм в мача до момента. На свой сервис той беше безпощаден, като единствената точка, която даде на съперника, беше след непредизвикана грешка, в която заби топката във филето на мрежата. 

1:2 - Вавринка отново взима предимство на свой сервис след нов брутален гейм. Двамата направиха няколко брилянтни разигравания, веднъж Гришо спечели точка благодарение на хоукай, но в крайна сметка швейцарецът взе частта, давайки две точки на българина и поведе, но още без пробиви. 

1:1 - Григор изравнява резултата в геймовете след много силен сервис-гейм. Сервисът му работеше добре, а в дългите разигравания взе преимущество и това му помогна да спечели гейма. 

0:1 - Вавринка взима първия гейм с много трудности. Той поведе с 30:0, но българинът показа устойчивост, взе следващите три точки и стигна до възможност за пробив, която обаче беше отразена, а впоследствие взе и подаването си с нови три точки за 1:0. 

Втори сет: 2:6 

2:6 - Вавринка печели и втория сет. Въпреки че мачът отново влезе в равностойното русло от началото на първия сет, пробивите в началото на частта се оказаха достатъчни за швейцареца да вземе победата в този гейм и сет. Гришо отрази нови три сетбола, дори стигна и до възможност за пробив, първа за него в този сет, но не я реализира и при четвъртия сетбол на Вавринка капитулира. 

2:5 - Димитров се измъкна от много коварна позиция и удължи сета. Той спаси цели три сетбола на свой сервис, като в крайна сметка показа психическа устойчивост в тази част, за да я измъкне. Но ще му трябва още много от това, за да остане в сета и още по-дълго. 

1:5 - Вавринка не остави нищо на случайността. Швейцарецът безпощадно целеше линиите и забиваше мощни форхенди, което му помогна да дръпне с отчайващото за съперника си 5:1 и да посреща сервиса му за победата в сета. 

1:4 - Най-после нещо хубаво за Димитров в този сет. Той намери първия си сервис и не даде възможност на Вавринка да отреагира. И взе най-после гейм на нула, но изоставането му е огромно. 

0:4 - Вавринка затвърди и втория пробив и върви уверено към успеха в сета. Той имаше колебания в началото, след като допусна изоставане от 0:30, но намери сервиса си и остави българина без отговор, за да обърне до 40:30. Гришо доведе нещата до равенство на два пъти, а когато можеше да стигне до брейкбол, топката за малко не нацели линията. В крайна сметка със силни сервиси, макар и с цената на една двойна грешка, швейцарецът затвори и този гейм на своята сметка. Преднината му е огромна. 

0:3 - Втори пробив за Вавринка! Сетът се изплъзва измежду пръстите на българина, който продължава да не може да намери сервиса си. Подаването му започна кошмарно с 0:30, той навакса изоставането, но пак не успя да нацели линията и даде възможност за пробив на съперника. И когато трябваше да го отрази, пак прати топката със сантиметри в аут и изостава вече с два пробива. 

0:2 - Вавринка затвърди пробива с лесен свой сервис-гейм, в който срещна разколебан съперник, чийто удари така и не намираха линиите, колкото и да му се искаше. Кошмарно начало на сета за българина. 

0:1 - Ужасно начало за Гришо с пробив на Вавринка! Първият сервис на българина не работеше подобаващо, това затрудни играта му и позволи на швейцареца да стигне до три брейкбола, като и на трите игра на втори сервис на българина и в крайна сметка го проби при третата възможност за това. 

Трети сет: 5:7 

5:7 - Вавринка печели мача след 7:5! Той взе подаването си и завърши работата, която беше започнал в средата на сета. А Григор Димитров отпада в първия кръг на US Open за първи път от 2013 г. 

5:6 - Нов пробив за Вавринка и ще сервира за мача! Григор пак вложи много нерви, емоциите го завладяха и той сбърка важни топки, които доведоха до две възможности за пробив за швейцареца. Той реализира втората след неразчетено излизане на мрежата на българина и докосва победата. 

5:5 - Вавринка изравни резултата след нов измъчен свой сервис-гейм. Той пропиля няколко геймбола, но в крайна сметка големият опит и психическата устойчивост му помогнаха да остане в сета, печелейки подаването си. 

5:4 - Вавринка върна пробива! За първи път в този сет българинът имаше проблеми на свой сервис, като това позволи на Вавринка да стигне до две възможности да върне пробива. Последната точка в гейма беше страхотна и в крайна сметка швейцарецът я реализира, а Григор смля ракетата си от яд след края му. 

5:3 - Пробив за Димитров! Българинът получи две нови възможности за пробив, пропиля първата, но при втората Вавринка прати топката на сантиметри в аут и сега българинът ще сервира за сета. 

4:3 - Гришо продължава да мачка Вавринка на свой сервис. Той отново не даде нито една точка на съперника си и балансът му на собствен сервис от началото на третия сет е 12:1 точки, като единствената за швейцареца е от двойна грешка. 

3:3 - И нов пропуснат шанс за Гришо. Българинът отново имаше възможност за пробив, но отново не можа да се възползва от нея. И макар Вавринка да не беше особено подвижен, си взе своето и пак изравни. 

3:2 - Българският тенисист отново без проблеми на свой сервис. Той загуби за първи път точка на свое подаване в третия сет, като това се случи след двойна грешка. Но това не му повлия и отново води, макар и без пробив. 

2:2 - Сякаш никакви проблеми за швейцареца след таймаута. Той изравни резултата в геймовете след много добре пласирани сервиси и пресилени ретури на българина. 

--- Медицински таймаут между геймовете за Вавринка заради проблеми в кръста и лявото бедро. Прекъсването продължава вече доста дълго, но все пак швейцарецът се изправи без проблем. 

2:1 - Григор с нов убедителен свой сервис-гейм, като все още не е дал дори точка на съперника при подаването си в третата част. Много добре пласираните сервиси му помогнаха, а Вавринка беше статичен в голяма част от отиграванията. 

1:1 - Какъв невероятен шанс пропиля Димитров! Той поведе с 40:0 на сервис на съперника и когато просто беше задължен да пробие, допуна срив, Вавринка реализира четири поредни точки и макар да допусна второ равенство в гейма, затвори всичко с прекрасен сервис. Швейцарецът обаче даде индикации, че има някакъв физически проблем. 

1:0 - Силно начало на сета за Григор, който успя да спечели подаването си на нула с убедителна игра и да се отърси от напрежението от предишните сетове.