Откритото първенство на Австралия е първия турнир от Големия шлем за сезона, а понякога точно това е състезанието, в което се случват впечатляващи изненади и неочаквани загуби.

Големи шампиони губят от сочени за аутсайдери в мачове, чието спечелване на пръв погледн изглежда рутинно.

Tennis World USA избра пет от най-големите разочарования, които претърпяват известни тенисисти на Аустрелиън Оупън.

1. Мартина Навратилова – Хелена Сукова

Мартина Навратилова губи от Хелена Сукова през 1984-а година. По това време Навратилова е номер 1 в световната рантлиста и изглежда почти непобедима. Стига до полуфиналите, където губи от Хелена Сукова с 6:1, 4:6, 5:7. Това поражение определено е изненадваща за тенис обществеността, а на финала Сукова губи от Крис Евърт в три сета.

2. Матс Виландер – Рамеш Кришнан

Матс Виландер е отстранен от Рамеш Кришнан във втория кръг през 1989-а година. Може би един от най-впечатляващите двубои в историята на Откритото първенство на Австралия. Световният номер 1 и защитаващ титлата си шампион губи във втория кръг от индиеца Кришнан в три сета – 3:6, 2:6, 6:7

3. Щефи Граф – Аманда Кьотцер

Щефи Граф претърпява поражение от Аманда Кьотцер в четвъртия кръг през 1997-а година. Трудно е да се каже, че Граф, носителна на шест поредни титли от Големия шлем и със само една загуба за седем месеца, ще загуби въпросния мач. Невъзможното обаче се случва в Мелбърн и Кьотцер бие с 6:2, 7:5.

4. Рафаел Надал – Жо-Вилфрид Цонга

Двубоят между Рафаел Надал и Жо-Вилфрид Цонга на полуфиналите през 2008-а година влиза в категорията на тези с крайно неочакван изход. Загубата на Надал наполуфиналите е повече от изненадваща. Цонга побеждава в три сета – 6:2, 6:3, 6:2 и стига до първия си финал в турнир от Големия шлем.

5. Серина Уилямс – Анжелик Кербер

Финалът при жените през 2016-а противопоставя Серина Уилямс и Анжелик Кербер. Трудно е да се предпологи, че по-малката от сестрите Уилямс ще загуби този мач, но точно това се случва. Кербер, в роята си на аутсайдер в сблъсъка, побеждава с 6:4, 3:6, 6:4.