За втори път в своята кариера Елина Свитолина ще играе на полуфинал от Големия шлем. След като загуби на Уимбълдън 2019 от Симона Халеп на 1/2 –финалите, то този път украинката ще играе пак в тази фаза на US Open. Тя прекрати победния път на Йоана Конта от Великобритания, след като я пречупи в два сета за час и 42 минути игра – 6:4, 6:4.

Останалата с най-висок ранкинг в схемата – Свитолина, проби за първи път в мача в първия сет, след като взе подаването на съперничката за 3:2, но мигновен рибрейк възстанови равенството на „Артър Аш Стейдиъм”. В последвалия гейм обаче приятелката на Гале Монфис отново пречупи Конта, за да вземе превес и да затвори сета след два сетбола – 6:4.

Вторият сет се разви напълно огледално на първия, след като при 3:2 Свитолина проби, но Конта веднага взе подаването на украинката, за да се стигне до 4:3 и брейк за №5 в света.

При 5:4 и сервис на Конта украинката имаше два мач бола, но не успя да ги реализира, за да се стигне до третия такъв, и то решаващ при 5:4, за да може Свитолина да очаква победителката между Серина Уилиямс и Цян Уан, които играят в ранните часове на вторник.