Най-добрият роден тенисист Григор Димитров записа историческа победа в схемата на сингъл от Откритото първенство на САЩ, като за първи път в своята кариера се класира за четвъртфиналите. 28-годишният хасковлия надигра австралийския талант Алекс де Минор с 3:0 сета (7:5, 6:3, 6:4) за 2 часа и 7 минути, за да си уреди вълнуващ двубой в топ 8 срещу своя идол Роджър Федерер.

Гришо: Просто се радвам да играя без болка

До този момент най-доброто представяне на Григор в Ню Йорк беше достигане до 1/8-финалите (през 2014 и 2016 година). Предвид не дотам позитивната 2019 година постижението на българина определено изглежда специално. Срещу 20-годишния си противник, който пък е с 40 позиции над него в ранглистата, Гришо показа много солиден и контролиран тенис. За цялото времетраене на срещата хасковлията допусна само една точка за пробив срещу себе си, която отрази. На свой ред той беше доста ефективен, като реши първия и втория сет с по един-едничък пробив, осъществен при първата разкрила се възможност.

Де Минор демонстрира немалко от своите качества срещу 78-ия в света, но като цяло неопитността на младока изигра ключова роля. Австралиецът игра много изчистено през почти целия първи сет, докато след това разочарованието от развоя на мача започна да личи все по-ярко и по-ярко под формата на множество непредзвикани грешки.

Федерер: Григор е мой добър приятел, мачът е голям за него

В следващия кръг от турнира Григор Димитров ще има шанс да атакува друго историческо постижение - постигане на първа победа над Роджър Федерер. Хасковлията загуби и в 7-те случая, когато се изправяше срещу рекордьора по титли от Големия шлем. По-рано днес швейцарецът унищожи белгиеца Давид Гофен в три сета - 6:2, 6:2, 6:0, а това прави предстоящия мач срещу Димитров още по-вълнуващ.

Победата на българина над Де Минор спази традицията от 2013 насам, според която няма сезон, в който Григор и Федерер да не играят един срещу друг поне веднъж. Последната им среща беше през миналата година в Ротердам, където хасковлията загуби финала с 2:6, 2:6. За трети път те ще имат мач на ниво Голям шлем, като този ще бъде първи на американска земя. До този момент те се бяха сблъсквали единствено на Откритото първенство на Австралия (2016) и "Уимбълдън" (2017). Донякъде обезпокоително за Григор е, че в тези сблъсъци той е спечелил всичко на всичко два сета срещу 38-годишната легенда.

------

Пълното развитие на срещата можете да откриете тук:

Трети сет - 6:4

6:4 - Гейм, сет и мач за Григор Димитров! Отново българинът демонстрира страхотна устойчивост, а Де Минор опита за един последен път да го постави под напрежение. Всичко приключи с бекхенд в аут на австралиеца, а Григор вече гледа към мач срещу своя идол Роджър Федерер.

5:4 - Де Минор спечели подаването си, като Димитров не демонстрира особено заинтересованост да търси нещо повече.

5:3 - Тук Димитров си отдъхна. Геймът се развиваше като по конец, като дори и Де Минор не разбра кога се намери с пасив от 40:0. Две сериозни неточности от българина намалиха аванса му до само точка, а за капак и първият сервис отказа да влезе. Хубавото бе, че Гришо усети посоката на ретура и това му позволи да диктува разиграването и да приключи гейма с красив бекхенд по обратния диагонал.

4:3 - Пробив за Григор! Димитров беше на път да остави този златен шанс да отлети. Използвайки факта, че противникът му е видимо изнервен, българинът лесно стигна до 15:40. Две отлични комбинации сервис-воле изравниха резултата, след което Гришо предизвика нова грешка от съперника си. В решителния миг българинът предусети, че Де Минор отново се гласи за сервис-мрежа и свали топката в краката му, което му спечели и сета.

3:3 - Григор знае как да бъде обезкуражаващ. Българинът с лекота дръпна напред с 40:15, което бързо попари амбициите на младока.

2:3 - Важен гейм за самочувствието на младия австралиец. Той отново се измъкна от тежка ситуация в миг, когато събитията се развиваха точка за точка. Григор стигна до брейкбол, който беше отразен. Впоследствие 20-годишният тенисист спечели подаването си.

2:2 - Страхотен и много разнообразен Димитров даде само точка на Де Минор.

1:2 - Де Минор извади късмет и се измъкна от трудна ситуация. Австралиецът поведе с 40:0, но с няколко сечени бекхенда Григор разклати неговата увереност. Непредизвиканите грешки докараха нещата до дюс, ала младокът се измъкна с впечатляващ ас.

1:1 - Де Минор спечели първата точка в гейма, а след това стигна и до позиция 30:30 след втората двойна грешка на Григор в срещата. В следващите две разигравания обаче си пролича далеч по-голямат зрялост в играта на българина. Прибързаните решения на австралиеца го накараха видимо да съжалява за пропуснатия шанс.

0:1 - Де Минор стартира с гейм на нула, ред е на Григор да сервира.

Втори сет - 6:3

6:3 - Сет за Григор Димитров! Българинът беше решителен и много концентриран в отиграванията си. Форхендът произведе няколко впечатляващи точки, а сервисът работеше по конец и след поредната грешка на Де Минор сетът вече в историята.

5:3 - Де Минор направи необходимото на този етап, остави Григор да сервира за сета.

5:2 - Страхотно! Григор обърна хода на гейма от 0:30. В първите мигове от гейма първият сервис никак не вървеше и Димитров беше изправен пред доста трудности. Все пак с добри комбинации от форхенд и с няколко добри начални удара българинът защити аванса си.

4:2 - Де Минор спечели подаването си, но от почти обречена позиция Григор стигна до дюс. Някои дребни неточности в играта на нашенеца не му позволиха да направи нещо повече.

4:1 - Впечатляващ Григор затвърди пробива с гейм на нула. Единствено в последната точка Де Минор имаше инициативата и хвана българина в крачка с контрапие, ала топката излезе в аут.

3:1 - Пробив за Григор! Играта на Де Минор в този гейм беше на приливи и отливи. Австралиецът редуваше впечатляващи точки с фрапиращи грешки, като поредната - при воле до самата мрежа - даде точка за пробив пред хасковлията. Българинът игра хитро и взе важен аванс.

2:1 - С малко повече усилия, но и с доста повече увереност. Геймовете при начален удар за Григор протичат с малко повече разигравания, ала определено в момента българинът диктува събитията. За финалната точка той добре привика Де Минор на мрежата и след това завърши с рутинно воле.

1:1 - Комфортен гейм за Де Минор. Австралиецът хубаво размина Димитров на мрежата, а после предизвика две негови грешки. Хасковлията впечатли с точка от бекхенд ретур, ала за друго не получи шанс.

1:0 - Григор имаше известни трудности с началния удар, ала започва да взима превес в дългите разигравания. Грешките се промъкват в играта на Де Минор, който реално загуби гейма заради тях.

Първи сет - 7:5

7:5 - Пробив и сет за Григор! Събитията тръгнаха с лесни две точки за Де Минор, ала Димитров демонстрира готовност да се бори до край. С вълнуваща размяна на удари край мрежата той изравни за 30:30, а след това стигна и до точка за пробив. Българинът се задоволи просто да връща топката в полето на младока, който се пречупи и допусна непредизвикана грешка при опит за форхенд по обратния диагонал.

6:5 - Димитров беше впечатляващ. Геймът започна с много дълго разиграване, в хода на което и двамата успяха да изненадат опонента си с успешно върнати топки от трудни позиции. Гришо обаче взе точката с виртуозна къса топка. Това му вдъхна увереност за по-нататък, а Де Минор допусна няколко нетипични грешки и също загуби на нула.

5:5 - Eкспресен сервис гейм за Де Минор, Григор не помириса точка.

5:4 - Отново труден гейм за Григор, който все пак не допусна точка за пробив. Защитната игра на Де Минор бе на висота, но пък негова грешка постави Григор на гейм от спечелването на сета.

4:4 - Де Минор отново е доста по-убедителен, когато има началния удар на свое разположение. Григор спечели само една точка.

4:3 - Гришо отново напред, като този път се измъкна от опасна ситуация. Две поредни непредизвикани грешки го изправиха пред изпитание 0:30. Първият сервис заработи навреме, за го отърве от по-сериозни неприятности.

3:3 - Първи гейм на нула в мача, той е в полза на сервиращия Де Минор.

3:2 - Солиден отговор на Гришо. Българинът показа добри комбинации и не позволи на Де Минор да има думата.

2:2 - Много бърз сервис гейм за австралиеца. Де Минор даде само една точка на Димитров.

2:1 - Измъкване от страна на Григор, който трябваше да спасява първата точка за пробив в срещата. Две грешки позволиха на Де Минор до докара събитията до 40:40. Австралиецът демонстрира много силна защита, която му спечели и първият брейкбол в срещата. След общо три равенства двамата се оттеглиха на кратка почивка при аванс за Григор.

1:1 - Де Минор спечели сервиса си на свой ред само че не му беше никак лесно. Григор с хубав минаващ удар от бекхенд докара нещата до равенство, като 20-годишният австралиец се постара и не му даде шанс за пробив.

1:0 - Григор печели първият гейм в мача. Българинът започна добре с два аса - вторият от които на втори сервис - но след това Де Минор се върна за 30:30. Австралиецът обаче така и не получи шанс за нещо повече.