Доминик Тийм спечели първата си титла на турнир от Големия Шлем, надделявайки над германеца Александър Зверев във финала на US Open с 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8:6). Двубоят продължи почти 4 часа, а австрийският номер 3 в световната ранглиста трябваше да прави пълен обрат, след като изоставаше с 0:2 сета.

35 снимки

Срещата започна с по един лесно спечелен гейм от двамата тенисисти, преди Зверев да се възползва от колебанията в сервиса на Тийм, за да пробие още в третия гейм за 2:1. 

Последваха няколко гейма, в които подаващия си вземаше с лекота геймовете. Вторият сериозен удар беше нанесен от Зверев при 4:2. Тогава при сервис на Тийм германецът отново усети своя момент за атака и с мощната си игра ит дъното на корта принуди Тийм повторно да рискува и да греши. Така Зверев все пак успя да поведе с два пробива разлика. 

В своя сервис гейм за затваряне на частта Зверев отново показа чудесни комбинации от форхенд, както и добре подготвени излизания на мрежата, с които Тийм просто не можеше да се справи. По този начин германецът взе сета с 6:2. 

Вторият сет започна по абсолютно същия начин, по който заърши и първата част. Двамата размениха по един сервис гейм, но отново Тийм трябваше да се измъчи за своя, докато Зверев взе своето подаване с невероятна лекота.

В третия гейм снажния германец отново вдигна темпото и със смесица от завършващи удари и грешки на австрийския си опонент се добра до нов пробив за 2:1. Зверев имаше доста по-труден следващ гейм на свой сервис, но гръмотевичните му сервиси и добри излизания на мрежата просто не даваха покой на Тийм, което направи резултат 3:1.

Разгромът на централния корт в Ню Йорк продължи с пълна сила и в петия гейм. След нови две точки за пробив Зверев продължи с търпеливата си игра от дъното на корта, за да поведе с 4:1 след поредна неточност на австрийския си опонент.

Зверев отново взе своето подаване буквално на един дъх и принуди Тийм да сервира за оставане и във втората част. Австриецът обаче продължаваше да не може да отговори на премерената агресия на своя опонент, а геймът мина през въртележа от равенства при 40:40. В крайна сметка световният номер 3 устиска и направи резултата 5:2. 

За пръв път в свое подаване отначалото на срещата обаче Зверев допусна колебания, пропускайки относително удобно воле при свой сетбол. Тийм успя да захапе оттам насетне и да пробие за 5:3. В следващият гейм австриецът беше вдъхновен и спечели на 0, за да принуди отново своя опонент да сервира за сета. Този път Зверев не позволи изненади и затвори сета - 6:4.

Началото на третия сет представляваше същинско дежа вю от втората част. Двамата взеха откриващите си геймове с относителна лекота, преди втория сервис гейм на австриеца да се превърне в огромна битка. Той отрази две точки за пробив при 15:40, но грешките в играта на Тийм взеха връх и след нови две ужасяващи такива Зверев приби за 2:1. 

Следващия гейм също се оказа много ключов. Зверев на два пъти допускаше точки за пробив при свой сервис, но и в двата случая Тийм уцелваше грешната страна на полето за аут. Последваха нови две брейк точки, като от 4-тия опит все пак австрийският тенисист успя да върне пробива и да се закачи обратно в мача. 

Двамата влязоха в руслото на разменените сервис геймове, като въпреки някои колебания играчите бяха стабилни, за да докарат резултата до 4:4. При 5:4 обаче Тийм настъпи педала на газта. Зверев сервираше за оставане, но ръката му определено беше много стегната и след няколко тежки разигравания се стигна до две точки за пробив. Още първата беше реализирана от Тийм след много сковано изпълнен форхенд от германския му опонент и така двубоя влезе в 4-ти сет. 

Подобрението в играта на Тийм продължи и в началото на 4-та част, когато австриецът взе първите си два гейма със сериозна лекота, докато Зверев също успяваше да поддържа темпото, но смяната на динамиката в срещата се усещаше все повече. Все пак резултаът се движеше равностойно до 3:2 в полза на Тийм в началото. 

В шестия гейм на сета Зверев беше този, който трябваше да отразява сериозна опасност. Тийм стигна до две точки за пробив, които обаче бяха отразени след страхотни сервиси на големия германски тенисист. Той се събра до края на гейма и изравни на 3:3, преди Тийм да покаже хладнокръвие с гейм на 15 за 4:3. 

Нервите на Зверев продължиха да бъдат крайно обтегнати и в следващия гейм той отново се пропука жестоко. След като бързо стигна до 40:30 и точка за спечелване на подаването си, гигантът не успя да преодолее здравата защита на австриеца и след серия непредизвикани грешки сдаде подаването си и остави Тийм да сервира за сета. Номер 3 в света не трепна, печелейки подаването си на 0, за да вкара мача в сет номер 5. 

А свободното падане на Зверев продължи и в първия гейм на петия сет. Видимо повлиян от обрата на Тийм Зверев допускаше грешка след грешка, включително три поредни непредизвикани, за да подари пробив на австрийския си опонент. Тийм обаче побърза да върне жеста, допускайки двойна грешка при точка за пробив във втория гейм, за да стане резултатът 1:1. 

Двамата тенисисти отново влязоха в стабилен ритъм на свое подаване, за да може резултатът да достигне до 3:2 за Зверев. В шестия гейм Тийм започна зле, изоставайки с 0:30, но с няколко страхотно изпълнение обърна нещата и не даде повече точка на Зверев. 

Това, което Звереев не успя да стори в гейм номер 6, той направи в този под №8. След като си взе подаването за 4:3 германският тенисист показа изклчючително нападателно лице и притисна Тийм мощно в неговия сервис гейм. Стигна се до 30:40 и тогава Зверев за пореден път в мача излезе на мрежата, този път принуждавайки австриеца да сбърка с минаващия удар, а неточността значеше 5:3 и шанс за Зверев да сервира за мача. 

Както в целия сблъсък обаче нервите на германеца не бяха напълно устойчиви. Той започна трудно, изпадайки в ситуация 15:40. След като спаси един мач бол при втория си опит Тийм все пак изкова грешка от съперника си и моментално върна пробива. Следващият гейм отново не мина гладко, но след два великолепни форхенда по правата Тийм стигна до 5:5. 

Драмата навлезе в кулминационната си фаза и гейм номер 11 не разочарова. Тийм показа цялата концентрация и прецизност, на която е способен в този късен стадий на мача. След няколко източщителни дори за наблюдаване разигравания австриецът стигна до точка за пробив, а там след нова тежка размяна на удари принуди Зверев да сбърка, за да направи резултата 6:5 и да получи шанса да затвори мача. 

Двубоят обаче нямаше как да мине, без да се стигне до решителен 13-ти гейм. Нервите на Тийм също не издържаха, като той видимо започна и да се схваща след 4 часа игра в Ню Йорк и допусна мигновенно връщане на пробива, за да стане резултатът 6:6. 

В решителната част и двамата играчи се подаваха на нервите и умората, като след бърза размяна на мини-брейкове нещата тръгнаха точка за точка до 4:3 за Тийм. Тогава Зверев допусна двойна грешка във възможно най-лошият момент, а австриецът получи два сервиса, с които да завтори мача при 5:4. С мощен минаващ удар той си даде два мачбола при 6:4, но при шампионската точка допусна непредизвикана грешка от печеливша позиция. Тийм после това с нов форхенд в аут, за да бъде изравнен резултата и във финалната част - 6:6.

В този момент бекхендът заработи и след страхотна комбинация световният номер 3 размина Зверев на мрежата за нов мач бол. Силите и нервите на германеца не издържаха и Тийм се свлече на земята, за да отпразнува първата си титла на Голям Шлем.