Данка Ковинич се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като надви Ема Радукану в три сета – в отделните части 6:4, 4:6, 6:3, за малко над два часа и половина игра.

Представителката на Черна гора, която заема 98-о място в световната ранглиста, нанесе първо поражение на шампионката на Ю Ес Оупън в турнирите от Големия шлем от осминафиналите на Уимбълдън миналата година. Двубоят започна чудесно за британката, която дръпна с два пробива и 3:0. Ковинич обаче върна единия брейк, а след това затвърди пробива на собствено подаване, преди Радукану да поиска медицински таймаут. След него черногорката върна и втория пробив, преди серията й да продължи на цели пет гейма след трети последователен брейк. Сервирайки за сета тя обаче се пропука и 17-та в схемата върна пробива.

Все пак, седмият пробив в сета се оказа ключов за крайния изход и Ковинич се показа напред в резултата. Вторият сет започна като първия – с пробив за Радукану, която отново го затвърди. Тя обаче загуби предимството си в осмия гейм, само за да го върне отново в деветия и след това да спечели частта. В третия черногорката стигна първа до пробив за 3:1, който бе върнат от Радукану, но това бе и последният й напор в срещата. Нов брейк за Ковинич, който бе затвърден, я поведе към крайната победа.

Черногорката спечели 65% от точките на първи сервис, като завърши с 40 уинъра и 35 непредизвикани грешки, докато Радукану остана с отрицателен баланс в статистиката с 27:39. Ковинич чака в следващата фаза победителката от мача между 14-ата в схемата Симона Халеп и бразилката Беатрис Хадад Мая.