Рафаел Надал е неспиращата доминантна на сезона на клей по тенис. Рафа надви в три сета по повече от категоричен начин Доминик Тийм на финала на Откритото първенство на Франция – 6-4, 6-3, 6-2. Роденият в Манакор тенисист не остави никакъв шанс на австриеца да направи нещо запомнящо се в дебютния му финал на турнир от Големия шлем. Финалният дуел на тазгодишния "Филип Шатрие" приключи за два часа и 44 минути. Рафа грабна историческия трофей на Ролан Гарос за 2018-а, след като загуби само един сет от Диего Швартцман. Надал има едва две загуби на Ролан Гарос, като успехите му във Франция са 85 от 87 срещи.

Титлата е 11-а за левичарят във Франция, а общата му бройка от Големия шлем е 17. Лидер е швейцарецът Роджър Федерер, който е носител на 20 трофея от Големия шлем.

Още в откриващия си сервис гейм на мача, Рафаел Надал спечели по безапелационен начин подаването си, а впоследствие Рафа проби опонента си, за да дръпне напред в резултата. Всеки следващ сервис гейм на Тийм бе съпътстван от трудности, които Надал му ги предоставяше при всяка една удобна възможност. Испанецът пък от своя страна безпроблемно печелеше своите подавания и с втори пробив в края на първия сет поставеният под №1 затвори при 6-4.

Вторият сет стартира по огледален начин на първия, като във втория гейм Тийм отрази четири брейкбола, но при петия се пропука и Рафа отново дръпна с пробив аванс. До самия край на сета всичко по брилянтен начин за Матадора, а Тийм не успя да намери своята игра и във втория сет – 6-3 за Надал.

Третият сет стартира с мъчен гейм за Доминик Тийм, който трябваше да спасява четири точки за пробив, но някак австриецът този път оцеля и взе подаването си.

При последвалия си сервис гейм, Тийм рухна и Надал поведе с пробив аванс. До края на сета Рафа се движеше по график за своя 11-ти трофей във Франция. Все пак в последния гейм на срещата, Тийм спаси четири мачбола, като принуждаваше Рафа да бърка. При петия опит нямаше грешка и Рафа грабна Купата на Мускетарите в Париж.

Надал записа убийствените 82% спечелени точки на първи сервис във финала. На мрежата Рафа също бе категоричен, след като от 18 опита съумя да спечели 16 (88%).

Въпреки тежкото поражение, Тийм показа класа по време на клей сезона. Австриецът има три успеха над Рафа, като първият е през 2016-а в Буенос Айрес. В миналогодишното издание на Мастърса в Рим Тийм също пречупи Рафа на червено, а тази пролет надви Рафа на Мастърса в Мадрид.


Рафа предрече трофей на Тийм след триумфа си във Франция

Тийм: Това е най-великият успех в историята на спорта