След 37 поредни спечелени сета на Ролан Гарос, Рафаел Надал най-сетне загуби сет в Париж! Това се случи, след като Диего Шварцман надделя с 6:4 в първата част на четвъртфинала си срещу световния №1.

Нещо повече - играещият феноменален тенис Шварцман води и с пробив във втория сет, но дъждът се оказа верен помощник на Матадора и спря двубоя при 3:2 за нисичкия аржентинец.

От самото начало на двубоя световният №12 правеше това, което може най-добре - да действа агресивно, навлязъл в корта, играейки топката максимално рано след отскока като по този начин скъсява максимално времето на Надал за реакция.

В същото време Краля на клея изобщо не успяваше да използва първия си сервис, а агресията и дълбочината в ударите на Шварцман го караше да прави необичаен брой грешки от форхенд.

В изиграните час и 45 минути почти всеки гейм преминаваше през равенства и шансове за пробиви като до момента бе пробит цели 5 пъти. За сравнение - едва в 9 от 86-те си двубоя на Ролан Гарос до този момент Надал е бил пробиват 5 пъти. Своеобразният рекорд се държи от Новак Джокович, който на финала през 2012 и на четвъртфинала през 2015 пробива Рафа седем пъти.

Надал не бе губил сет в Париж от 2015-а и въпросния четвъртфинал с Джокович, когато дойде една от едва двете му загуби в Париж, където се бори за 11-и трофей.

В първия сет двамата си размениха по два пробива преди аржентинецът да пробие отново за 5:4, след което да реализира третия си сетбол. Той пък се забави, тъй като зрител от публиката трябваше да получи медицинска помощ. Във втория сет отново Шварцман проби първи за 2:1, Надал направи рибрейк само за да последва нов пробив от вдъхновения аржентинец.В този момент обаче дъждът заваля силно и наложи прекъсването на двубоя, което със сигурност се хареса повече на Надал.

След близо час пауза двамата се завърнаха на корта. И очаквано Надал заигра по-добре, спечели три последователни гейма, включително два пробива и при 5:3 сервираше за сета. Стигна се до 30:15, но в този момент отново дъждът се изсипа над Париж и прекъсна мача, този път помагайки на Шварцман в затруднената ситуация.