Поредния си уникален мач изигра световният номер едно Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия и стигна до финала на първия за годината турнир от Големия шлем. Той смля за отрицателно време Люка Пуй на полуфиналите и ще си оспорва трофея с Рафаел Надал в неделя. 

Сърбинът даде само четири гейма на съперника си! Той го разби с 6:0, 6:2, 6:2 и даде заявка за страхотен мач с испанеца, който по същия крайно убедителен начин прегази на полуфиналите Стефанос Циципас. Ако успее да победи, Ноле ще запише рекордна седма титла в Мелбърн. Ако испанецът надделее, ще стане първият с поне два трофея от всички турнири от Големия шлем, така че мачът ще е исторически. 

Французинът играеше първия си полуфинал на турнир от такъв ранкинг, но представи само бледа сянка от страхотната си игра до момента. А Ноле просто беше безгрешен и за целия мач допусна само пет непредизвикани грешки. 

В първия сет сърбинът позволи на съперника си да реализира само 13 точки! Той го проби на три пъти, като реализира три от седемте си брейкбола. Това сякаш пречупи французина, още преди да е навлязъл в мача. И това си пролича и в следващите сетове. 

Във втората част Пуй все пак секна серията на Джокович, която набъбна до седем гейма. Но бързо допусна пробив още във второто си подаване, а после световният номер едно го затвърди за 3:1. До края на частта той направи и още един пробив и я затвори при 6:2. 

Картината беше огледална и в третия сет, в който пак бяха записани два пробива в полза на Джокович и в крайна сметка той затвори мача в своя полза след само четири гейма в полза на съперника. И всичко приключи за отрицателно време.