Най-добрият български тенисист – Григор Димитров отпадна във втория кръг на първия от турнирите от Големия шлем за годината Аустрелиън Оупън след поражение с 2:3 сета от 22-годишния американец Томи Пол с 4:6, 6:7(6), 6:3, 7:6(3), 6:7(3). В последния сет той сервираше за мача, водейки с 5:3 и 30:0, но не успя да спечели. 

Така хасковлията допусна толкова ранно отпадане на "Мелбърн Парк" за първи път от 2013 година, след като в предишните шест сезона той достигаше най-малко до трети кръг, в това число два четвъртфинала и един полуфинал през 2017 година. Поражението означава, че българинът ще изпадне от топ 20 на световната ранглиста след надпреварата, в която беше поставен под №18.

В първия сет американецът спечели с 6:4, след като съумя да пробие Димитров в деветия гейм. Във втория отново той спечели, но този път с тайбрек след 7:6(6). Третият сет беше спечелен от Димитров с 6:3, а след това и четвъртият беше за българина след успех със 7:6 (3).

Срещата стартира отлично за Григор, който започна със сервис, а геймът беше спечелен на 0. Двубоят се движеше гейм за гейм като Димитров вземаше подаванията си доста по-лесно от съперника. При 3:2 в полза на българина той имаше възможност да пробие съперника си, но Пол се справи и изравни до 3:3. След размяна на по гейм се стигна до 4:4. По подобие на първата среща срещу Лондеро в 9-ия гейм Димитров беше пробит и Пол сервира за първия сет. и го спечели, за да поведе с 1:0 сета.

При 2:2 гейма във втория сет Пол поведе с 30:15, Димитров обърна до 40:30, но американецът изравни, след което получи и предимство, но Григор съумя да изравни, а след това и да си вземе гейма, за да поведе с 3:2 след около 7 минути игра в този пети гейм, като сетът върви без пробиви. При 4:3 в полза на Григор той поведе с 30:15 при сервис на съперника, но американецът не позволи да бъде пробит и изравни до 4:4. В деветия гейм при сервис на Димитров, Пол взе аванс с 40:15, но с невероятна игра българинът си взе подаването и поведе с 5:4, а последната точка беше спечелена по великолепен начин от Димитров след поредица от къси топки.

След нова размяна на геймове се стигна до 6:6, а тайбрекът трябва да определи победителя в този втори сет. Григор поведе с 4:0 след два минипробива, но Пол се върна в играта до 3:4, а след това и изравни точките до 5:5. В крайна сметка американецът показа по-здрави нерви и спечели с 8:6 в тайбрека, за да вземе сета със 7:6 и да поведе с 2:0 сета. 

Третият сет започна равностойно. При 3:2 гейма за Пол, американецът имаше възможност за пробив, но Димитров взе подаването си и изравни до 3:3. В седмия гейм дойде и пробив в полза на Григор Димитров и той поведе с 4:3, след което затвърди пробива и поведе с 5:3, а след нов пробив българинът спечели 3-ия сет с 6:3.

Четвъртият сет започна динамично и двамата тенисисти си размениха по 1 пробив, първо Пол проби, но Григор върна бързо изоставането си. След това всеки един от тях си вземаше подаването до 4:4. В деветия гейм Пол поведе с 30:0, но Димитров изравни до 30:30. Пол имаше три възможности за пробив, но Димитров се справи и поведе с 5:4. При 6:5 за Димитров, българинът имаше възможност за пробив, но американецът се измъкна и изравни до 6:6, за да се стигне до втория тайбрек в мача. Димитров тръгна уверено и поведе с 4:0, както беше и във втория сет, но този път българинът спечели със 7:3 и сетовете вече са 2:2.

След 1:1 гейма в петия сет, в третия гейм Димитров имаше две възможности за пробив, но не успя да се възползва и Пол поведе с 2:1. Григор си взе подаването и изравни - 2:2, а в петия гейм поведе с 40:0, като съумя да пробие и поведе с 3:2. Пол съумя да върне моментално пробива, за да изравни до 3:3. С отличен бекхенд по правата Димитров спечели седмия гейм и отново проби съперника си, за да поведе отново с 4:3. Българинът затвърди пробива и поведе с 5:3, след което при сервис на Пол съумя да изравни от 0:40, но загуби и резултатът стана 5:4 в полза на Димитров. Американецът показа невероятен характер и съумя да пробие Димитров, за да изравни за 5:5. След 6:6 се стигна до тайбрек и в решителния пети сет.

Последва дълъг тайбрек и след равностойно начало Пол поведе с 8:3, за да спечели с 10:3, сета със 7:6 и 3:2 сета, а с това и мача.

Тази среща беше и първа за Гришо срещу играча под №80 в световната ранглиста. В първия кръг нашият тенисист надигра в четири сета Хуан Игнасио Лондеро, докато Томи Пол също в четири сета продължи напред, надигравайки аржентинеца Леонардо Майер.