Най-великият в историята на тениса отново е на големия връх! Роджър Федерер стана шампион на Аустрелиън Оупън за пети път след петсетова победа в един велик финал срещу Рафа Надал, който със сигурност ще бъде помнен дълго време - 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

На близо 4 часа върховен тенис станаха свидетели зрителите на сблъсък №35 от съперничеството на двама от най-великите в историята на спорта.

Успехът можеше да отиде във всеки един от двамата, но в решителните моменти Федерер показа по-голяма класа и в крайна сметка заслужено стигна до своята рекордна титла №18 в Големия шлем като по този начин увеличи преднината си от Надал и Пийт Сампрас, които делят второто място с по 14 трофеи от Големите четири.

Федерер се превръща и в първия тенисист в "оупън ерата" на тениса с поне по 5 титли от три от турнирите от Големия шлем.

Преди началото на мача Надал бе сочен за фаворит, което бе и логично с оглед на статистиката - 23:11 победи за испанеца, както и 6:2 победи във финали от Големия шлем. На 35-годишна възраст обаче Федерер показа, че все още е на невероятно ниво и след куп обрати заслужи големия триумф с изумителен тенис в последния пети сет.

Най-великото съперничество в тениса: Надал - Федерер

Поглед назад: Съперничеството Федерер – Надал

Ето в подробности как се разви двубоят между Федерер и Надал:

Първи сет 6:4

Мачът започна с гейм на 0 за Надал. Федерер имаше повече трудности в първото си подаване, но все пак го спечели на 30.

Първите проблеми за испанеца дойдоха в следващия гейм, когато двойна грешка значеше 30:30. Щастливо докосване на мрежата обаче му осигури геймбол за 40:30, след който Надал поведе с 2:1.

Последваха три гейма, в които посрещащите взеха всичко на всичко общо една точка. При 3:3 обаче Федерер нанесе първия удар в мача. Агресивна игра от дъното на корта му осигуриха първите възможности за пробив при 15:40, а още първата бе оползотворена за 4:3 в полза на Маестрото.

Пробивът бе затвърден мигновено на 0, а Надал взе следващото си подаване за 4:5. Федерер обаче не сбърка, сервирайки за сета и поведе с 1:0 сета.

Втори сет 3:6

Надал демонстрира, че е забравил разочарованието от пърия сет и започна силно втория. Той взе подаването си, след което при втория си шанс си осигури пробив.

Федерер бе близо до рибрейк, но на свой ред пропусна два брейкбола в следващия гейм и Надал поведе с 3:0. Преднината на испанеца стана още по-внушителна, след като той постигна нов пробив за 4:0.

Маестрото все пак не се отказа от битката за сета и този път постигна пробив, с който намали пасива си, а след това взе и първо свое подаване във втората част. Надал обаче спря устрема на съперника си с гейм на 0 за 5:2, а при 5:3 испанецът се справи перфектно и с първия си сетбол изравни резултата.

Трети сет 6:1

Третата част започна с маратонски гейм на сервиса на Федерер, в който Надал имаше три шанса за пробив. И в трите обаче швейцарецът се спаси, благодарение на асове и в крайна сметка поведе.

В следващия гейм Маестрото демонстрира изключителен тенис от основната линия и с великолепни удари накара испанеца да тича по целия корт. При 30:40 Федерер стигна до брейкбол, който реализира и поведе с 2:0. Пробивът бе затвърден с гейм на 0, а швейцарецът дори имаше възможност да поведе с 4:0. Надал обаче спаси три точки за пробив, за да запише първи гейм в сета.

Федерер обаче продължи да доминира с великолепна игра, взе следващия гейм на 0, след което направи нов пробив за 5:1. Така Маестрото си осигури възможност да сервира за сета. Надал опита да се задържи в сета и дори имаше два брейкбола. Швейцарецът обаче се справи със ситуацията и при втория си сетбол поведе с 2:1 сета, доближавайки се на един от победата.

Четвърти сет 3:6

Надал стартира с гейм в своя полза в четвъртия сет, след което последваха два леки сервис гейма за сервиращите. В четвъртия гейм Надал нанесе звучен шамар на съперника си, пробивайки го на 0 за 3:1.

Федерер хвърли всички сили да върне пробива веднага, но Матадора все пак взе своето и повече комфортно с 4:1. Той можеше да стигне и до нов пробив, но Федерер все пак намали за 2:4.

Надал обаче бе перфектен в следващите си два сервис гейма и след 6:3 вкара мача в решителен пети сет.

Пети сет 6:3

А той започна по мечтан за Надал начин! Чудесна игра и два шанса за пробив при 15:40. Вторият бе реализиран и така испанецът поведе. На свой ред Федерер предложи отличен тенис при подаването на съперника и също си осигури два шанса за пробив. Надал ги спаси с прецизна игра, но щастливо за Федерер докосване до мрежата на топката му осигури нов шанс. И той обаче бе спасен и Надал поведе с 2:0.

Швейцарецът показа, че битката тепърва започва и взе следващото си подаване на 0.

Надал пък отново имаше огромни проблеми на своето подаване, но за кой ли път успя да се измъкне във важните моменти. След равенство Федерер стигна до точка за пробив, но Надал изигра ситуацията перфектно, след което отново поведе за 3:1.

ФедЕкс пък отново стигна до лесно спечелен сервис гейм на 15 за 3:2 и набързо отново върна сервиса в испанеца.

И след като два пъти Надал се измъкваше по чудо на своя начален удар, от третия път Федерер успя да върне пробива! Той поведе с 30:0, а при 30:30 си осигури поредния брейкбол. И той бе спасен, а Надал имаше и брейкбол. Маестрото обаче продължи да се бори, стигна до нов шанс за пробив, а в последвалото разиграване бе перфектен. Надал изпрати топка в аут и резултатът бе изравнен – 3:3. А в последвалия гейм Роджър спечели четири последователни разигравания и поведе с 4:3.

Федерер бе на гребена на вълната и с изключителен тенис поведе с 30:0 в подаването на Надал. Двойна грешка пък му осигури три скрити шампионски топки. Надал обаче успя да изравни за 40:40. Последва невероятно разиграване с 26 удара, в което форхенд уинър по правата на Федерер значеше нов брейкбол. И той бе отразен след ас. Швейцарецът обаче си осигури пета възможност за пробив и този път тя бе реализирана за 5:3 и възможност на Роджър да сервира за спечелване на мача и турнира.

Последвалият гейм не бе никак лесен за Федерер. Надал стигна до два шанса за връщане на пробива при 15:40, но швейцарецът се справи и стигна до равенство. Първият мачбол на Маестрото отиде в аут, но той си осигури втори, при който видеото показаха, че форхендът е попаднал на линията, а това значеше само едно - титла №18 от Големия шлем за Роджър Федерер!