Цяла България се надяваше на финал на Аустрелиън Оупън между Григор Димитров и Роджър Федерер. Това за съжаление не се случи, въпреки че Гришо напълно заслужаваше да бъде в двубоя за трофея. 

За радост на почти всички тенис фенове по света обаче в неделя сутрин ще станем свидетели на поредния сблъсък от най-великото съперничество в историята на тениса.

Рафа Надал и Роджър Федерер ще се изправят един срещу друг за невероятния 35-и път. А както и двамата признават, те никога не са си представяли, че могат отново да играят един срещу друг за титла от Големия шлем.

Поглед назад: Съперничеството Федерер – Надал

Ето обаче че в Мелбърн ще се случи именно това. Това ще бъде и девети път, в който испанецът и швейцарецът играят един срещу друг във финал на един от четирите най-големи турнира.

До момента предимството определено е на страната на Надал - 6:2 победи в досегашните осем големи финала. Рафа има предимство и общо в преките двубои - 23:11 победи. Федерер от своя страна на спечелени 3 от 5 финала на твърда настилка, а освен това ще излезе на финала със самочувствието на четирикратен шампион на "Мелбърн Парк".

И докато в началото на турнира никой не слагаше в сметките двете легенди, то в хода на надпреварата те сякаш ни върнаха с поне 10 години назад, демонстрирайки изключителен тенис. На полуфиналите и двамата имаха много тежки препятствия и трябваше да изиграят пет сета. Стан Вавринка успя да изравни от 0:2 сета за 2:2 срещу Федерер, но ФекЕкс намери сили да спечели решителната част. За епичното тенис шоу между Надал и Григор Димитров пък думите сякаш са излишни.

При победа Федерер ще спечели своята безпрецедентна 18-а титла от Големия шлем и ще се завърне в топ 10 на световната ранглиста. Той ще се превърне и в първия тенисист в историята, който е спечелил поне по 5 титли от три различни турнира от Големия шлем.

Победа за Надал пък ще значи негова 15-а титла от Големия шлем, с което той ще се доближи максимално до Федерер и ще изпревари Пийт Сампрас за еднолично второ място в престижната класата. Още по-впечатляващ би бил друг факт - той може да стане първият тенисист в "откритата ера", който печели поне по два пъти всички турнири от Голямата четворка.

Двубоят започва в 10,30 часа и можете да го следите с Gong.bg!