Световният №1 - Рафаел Надал и Ник Кирьос направиха истински спектакъл в последния 1/8-финал на Australian Open, който бе истинска наслада за всички привърженици на играта, а краен победител в него излезе Матадора от Манакор. Шампионът от 2009 година надделя с 6:3 3:6 7:6(6) 7:6(4), за да маркира 65-ата си победа в турнира и 12-ото си участие във финалната осмица.

Сблъсъкът напомни доста на последния им мач от Уимбълдън преди 6 месеца, когато си размениха по сет, преди Рафа да надделее в тайбрек и впоследствие да затвори мача в четири сета.

Надал започна с труден сервис гейм, но впечатли с минаващ удар по правата и технична игра на мрежата. Веднага стана ясна и стратегията на испанеца при посрещане – да очаква началните удари на Кирьос на 3-4 метра зад основната линия. Тази тактика проработи още в четвъртия гейм, когато Рафа получи и два подаръка от Ник след грешки от бекхенд и проби за 3:1.

С напредването на откриващия сет манакорецът намери ритъма си, а нещата за него вървяха по план – в собствените си подавания скъсяваше разиграванията с бързи комбинации, а от посрещане влизаше в по-дълга размяна на удари, неутрализирайки до голяма степен сервисите на Кирьос.

Надал спечели 89% от точките на първо подаване при 73% успеваемост, а австралиецът – само 29% на втори. Така Рафа завърши сета спокойно с 6:3.

26-ят в света не намери ритъма си и след паузата. Той изостана с 15:40 и макар да се измъкна първоначално, испанецът стигна до нова възможност за пробив след печеливш форхенд по правата. Геймът продължи още няколко минути и все пак Кирьос поведе.

Световният №1 контролираше разиграванията и впечатляваше с бекхенда си, но в четвъртия гейм направи цели 3 непредизвикани грешки. Ник усети своя момент и размина Рафа от форхенд, с което материализира първата си точка за пробив в мача, за да поведе с 3:1 и да получи необходимото вдъхновение.

Грешките на водача в ранглистата продължиха, а Кирьос започна да излиза на мрежата, да играе по-стабилно от форхенд и така не даде повече шансове на опонента да се върне в частта. Реализира два поредни аса и по този начин възстанови паритета – 6:3.

Третият сет започна да се играе точка за точка и гейм за гейм, а при 4:3 Надал стигна отново до точки за пробив след дълга пауза. Завърши минаващ удар от форхенд по правата и си осигури „скрит“ сетбол, но сервисите на Кирьос го спасиха.

Същото се случи с първенеца от 2009-а в следващото му подаване, когато австралиецът на няколко пъти стигаше до равенство след дълги и напрегнати разигравания. Ник, от своя страна, отработи добра стратегия със сервиси по диагонала и волета от бекхенд в опразнения корт, а по този начин вкара сета в тайбрек.

Дългият гейм предложи подобаваща драма – Надал поведе с 5:3, но след това допусна две грешки от форхенд. Световният №26 обаче изпълни втори сервис със силата на първи и допусна двойна грешка по правата, която даде сетбол на Рафа. С изумление обаче испанецът върна жеста. Все пак испанецът завърши от форхенд, а после се възползва от грешка на Кирьос и поведе в частите със 7:6(6).

Оттам насетне всичко тръгна в правилната посока за него. В третия гейм най-великия испански спортист на всички времена размина от бекхенд опонента си, после австралиецът допусна непредизвикана грешка, а накрая и двойна, за да предаде подаването си на нула и да изостане с 1:2.

Надал сервираше за победата при 5:4, но направи двойна грешка и изостана с 15:40. Първият шанс за връщане на пробива бе спасен след грешка на Ник, но след това 26-ият в света изигра мощен форхенд и остана в двубоя, изравнявайки геймовете за 5:5.

Последваха две поредни непредизвикани грешки на Кирьос, а още една даде преднина на Рафа от 40:15. Ник обаче излезе на мрежата и се измъкна, принуждавайки съперника да сервира за оставане в сета. Матадора го направи, губейки само точка и сетът щеше да се реши в тайбрек.

Дългият гейм започна с непредизвикана грешка на австралиеца, но минипробивът беше върнат още в следващата точка след добре изградено навлизане в корта. При 3:4 Кирьос реши да разнообрази с къса, но изпълнението му бе слабо, спря се в мрежата и резултатът стана 3:5. Намали разликата с поредица от мощни форхенди, но все пак Надал отново имаше възможността да сервира за победата. Начален удар в тялото донесе два мачбола на испанеца и още първият бе реализиран, натискайки Кирьос на форхенда му, докато Ник не сгреши и прати топката в мрежата.

19-кратният шампион от Големия шлем продължава участието си на ¼-финалите, където го чака Доминик Тийм.