Шесткратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 3 в схемата швейцарец надделя трудно представителя на домакините Джон Милман (Австралия) с 4:6, 7:6(2), 6:4, 4:6, 7:6(8) за 4:03 часа.

Така 38-годишният Федерер записа победа номер 100 в кариерата си на Откритото първенство на Австралия и става единственият тенисист, който стига до тази граница в два турнира от Големия шлем, след като миналата година достигна до тази брой и на "Уимбълдън". На турнира на трева в Лондон той е с баланс 101-13.

Милман беше победил Федерер на Откритото първенство на САЩ през 2018 година в единствената среща между двамата преди този мач, но този път швейцарецът взе реванш, макар и много трудно.

Австралиецът стигна до два пробива и един път загуби подаването си в първия сет, а във втория се игра без пробиви. В тайбрека Федерер поведе с 6:1 и спечели със 7:2.

Швейцарецът взе подаването на Милман в десетия гейм на третия сет и поведе в резултата, но в четвъртата част Милман направи пробив в седмия гейм, който му беше достатъчен, за да изравни.

В решителния пети сет двамата си размениха по един пробив в началото, а след това печелеха подаванията си и се стигна до тайбрек до 10 точки. В него Милан водеше до 8:4, след което Федерер взе шест поредни точки и спечели мача.

"Беше наистина трудно. Мислех, че ще загубя и може би трябваше да загубя. Джон изигра страхотен мач. Той заслужава всички комплименти, голям боец е и много приятен човек. Мачът се развиваше много трудно за мен. Още в началото видях, че ще бъде сложно. Получи се страхотен мач, а Джон също толкова заслужава победата", коментира Федерер след двубоя.

В следващия кръг Федерер ще срещне Мартон Фучович (Унгария), който елиминира Томи Пол (САЩ) с 6:1, 6:1, 6:4.

Миналогодишният полуфиналист и шести поставен Стефанос Циципас (Гърция) отпадна в третия кръг след загуба от Милош Раонич (Канада) с 5:7, 4:6, 6:7(2).

Раонич наниза 19 аса и записа 55 печеливши удара в двубоя. Канадецът пропусна "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ през миналата година заради контузии. Следващият съперник на Раонич е Марин Чилич от Хърватия.

Италианецът Фабио Фонини се класира за четвъртия кръг след успех над Гуидо Пея (Аржентина) със 7:6(0), 6:2, 6:3./БТА