Само три мача делят Новак Джокович от спечелването на мечтания календарен Голям шлем. Водачът в световната ранглиста вече е четвъртфиналист на US Open, след като се справи с младата надежда на домакините Дженсън Бруксби. Сърбинът не приличаше на себе си в първия сет, но бързо си стъпи на краката и се наложи с 1:6, 6:3, 6:2, 6:2 за малко под три часа игра. 

Това беше 11-и пореден успех за Джокович срещу американци в Ню Йорк и общо 21-и във всички турнири. Младият Бруксби извлече максимума от подкрепата на публиката в началото и успя да изненада големия фаворит с агресивната си игра, но постепенно Джокович включи в употреба богатия си арсенал от удари и стигна до обрат. 

Сръбската звезда загуби по един сет и в мачовете с Холгер Витус Нодсков Руне и Кей Нишикори, но след тайбрек. Днес той започна много разконцентрирано, а Бруксби, който допреди 4 месеца беше извън топ 200 на световната ранглиста, твореше чудеса на корта. Той поведе с 3:0, а Джокович допускаше грешка след грешка и набързо предаде сета.

“Началото очевидно не беше добро за мен. Дженсън излезе пределно мотивиран и имаше ясен план, който изпълняваше стриктно. Аз пък допуснах много непредизвикани грешки и не успявах да намеря верния ритъм. Това продължи до средата на втория сет”, призна след мача Джокера. 

Обратът започна със старта на втората част, когато Джокович реализира пробив за 2:0. Той изрази бурно радостта си и повтори същата реакция още веднъж след спечелено дълго разиграване, като с жест показа на феновете да са по-тихи. 20-годишният Бруксби, който е най-младият американски четвъртфиналист на US Open от Анди Родик през 2002 година, не се предаде. Той върна пробива за 2:3 след гейм, продължил 19 минути, но Джокович бързо възстанови аванса си и безпроблемно затвори сета.

Ранен пробив в третата част помогна на сърбина да установи пълен контрол над случващото се на корта. Той подобри и сервирането си, а Бруксби нямаше отговор за изчислените до милиметър удари на световния номер 1. В четвъртия сет Джокович отново проби още в откриващия гейм и не изпусна инициативата. Единственият шанс за Бруксби да върне интригата дойде при 2:4, когато младокът пропусна две точки за връщане на пробива. 

На четвъртфиналите Ноле ще се изправи срещу Матео Беретини в повторение на тазгодишния финал на “Уимбълдън”.