Дни след дисквалификацията на световния №1 Новак Джокович от Откритото първенство на САЩ заради удар с топка по страничен арбитър, темата продължава да е гореща и актуална както в Америка, така и в останалия свят.

Мнозина осъждат отстраняването на сърбина от турнира, тъй като намеренията му не са били преднамерени, докато други пък подкрепят решението на организаторите.

Днес обаче "Марка" излиза с материал, който припомня, че подобни инциденти изобщо не са безобидни. На 10 септември 1983 година именно удар с тенис топка в тялото на страничен съдия довежда до фатален край. Каква е историята?

По време на юношеския финал на US Open между бившия водач в световната ранглиста Стефан Едберг и австралиеца Симон Йоул, шведът изпълнява сервис, който обаче противникът му не успява да отрази и топката продължава пътя си напред. Тя среща страничния рефер Дикс Вертхаймер, който е улучен в тестисите, пада от столчето си на земята по глава, но ударът е толкова тежък, че се налага 60-годишният мъж да бъде закаран в болница в близост до комплекса "Флъшинг Медоус". Въпреки лекарските усилия обаче, 5 дни по-късно човекът губи живота си.

Впоследствие семейството му завежда дело срещу Тенис асоциацията на Съединените щати за сумата от 2.25 милиона долара. Върховният съд в Ню Йорк обаче решава, че ударът с топката на Едберг не е причинил смъртта на съдията и в крайна сметка семейство Вертхаймер получава едва 165 хиляди долара.

След тази случка Международната тенис федерация променя правилата си и лайсмените вече не бива да са седнали, а да стоят прави, за да могат да реагират по-бързо в такъв момент и да се отместят от пътя на топката.