Испанката Гарбине Мугуруса е безапелационната победителка на Ролан Гарос. Тя детронира шампионката Серина Уилямс и триумфира с първата си титла от Големия шлем на клея в Париж. 

22-годишната иберийка, която беше поставена под номер четири в схемата, беше безапелационна през целия мач и в нито един момент не отстъпи пред огромната класа на опонентката си.

Тя я победи в два сета 7:5, 6:4 и отне възможността Серина да се изравни по брой титли от Големия шлем с Щефи Граф. Американката има 21 трофея и пред нея е само великата германка с 22. Уилямс пропилява възможността да я достигне в трети пореден турнир, но ще има възможността да го стори на любимия си Уимбълдън само след няколко седмици. 

Целият мач предложи тенис от страхотно качество, а това си пролича още от първите точки в него. Двете взеха бързо първите си подавания, преди Мугуруса първа да нанесе удар по съперничката си в петия гейм. 

Тогава тя получи три брейкбола и реализира третия от тях, за да поведе с пробив. После го затвърди и дръпна уверено напред. Но Серина показа защо е най-титулуваната тенисистка от сега действащите в Тура. 

Тя успя да върне пробива при 4:4 и всичко вървеше към тайбрек, след като двете взеха подаванията си и в следващите два гейма. Но в 11-ия испанката нанесе още един удар, след като взе отново подаването на Уилямс в последния възможен момент в този сет. 

После тя спаси две възможности за пробив при подаването си и реализира третия си сетбол, за да поведе в резултата с 1:0 сета. Така тя беше само на сет от чудото и детронирането на Уилямс в Париж. 

Мугуруса набързо се абстрахира от успеха, за да влезе напълно концентрирана във втората част. И тя започна мечтано за нея - с пробив още в първия гейм. Серина го върна веднага, но испанката направи още един и поведе с 2:1, след което го затвърди и за 3:1 на свой сервис. 

След това двете се захапаха много сериозно. В следващите геймове не просто нямаше пробиви, но и нямаше дори точки за това. Така беше до деветия гейм, когато Мугуруса получи цели четири мачбола, но Уилямс по шампионски ги отрази. 

Така всичко трябваше да се реши на подаването на испанката. Тя дръпна набързо с 40:0, но Серина не преклони глава. Тя остана в разиграването, за да принуди Мугуруса да завърши мача и турнира със страхотно изпълнение на лоб, който облиза крайната линия и ѝ донесе победата. 

Това беше първият трофей на испанката от турнир от Големия шлем, а стана и едва втората испанка след Аранча Санчес-Викарио, която печели на кортовете на Ролан Гарос.