Американката Серена Уилямс ще играе на финала на турнира по тенис Ролан Гарос при жените, след като се наложи със 7:6 (7), 6:4 над Кики Бертенс от Холандия. В другата полуфинална среща Гарбине Мугуруса се справи с австралийката Саманта Стосър с 6:2, 6:4.

22-годишната Мугуруса, финалистка от Уимбълдън миналата година, стана и първата испанка, която отива в мача за трофея от Кончита Мартинес, която направи това през 2000-ата година. Испанката нямаше проблеми със слабия сервис на Стосър и стартира първия сет с аванс от 4:0.

Във втория сет тя имаше нужда от един пробив повече, за да отстрани финалистката от 2010-а. Мугуруса игра четвъртфинал в последните два сезона, но сега вече стигна до битката за титлата.

Гарбине Мугуруса

източник: Gulliver/Getty Images

Неочаквано Серена имаше сериозна съпротива от Кики Бертенс, но все пак е само на един мач от изравняване на рекорда от 22-а титла от Големия шлем. Серена, която е спечелила три титли на Ролан Гарос до момента с начало от 2002-а година, успя да се измъкне в продължилия два дни мач. В първия сет тя спаси два сет-пойнта, след което прати играта в тайбрека, където измъкна 9:7.

Във втория сет мачът също тръгна зле за американката и в началото тя отстъпваше с 0:2 с ранен пробив. Но след това върна веднага пробива, а и взе още два поредни гейма, за да сложи мача под контрола си и да спечели 7:6, 6:4.